Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Podkarpackie: Zamek w Dubiecku przyjmie gości... | Aktualności gastronomiczne
Podkarpackie: Zamek w Dubiecku przyjmie gości Festiwalu Kuchni Dworskiej
|
Festiwal Kuchni Dworskiej w Dubiecku (fot. zamek.dubiecko.com)
|
Fundacja Klubu Szefów Kuchni – Waldemar Hołówka & Janusz Pyra organizuje w dniu 12 marca 2016 drugą odsłonę Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej. Impreza odbędzie się na Zamku w Dubiecku położonym w województwie podkarpackim, w powiecie przemyskim nad rzeką San.
Festiwal ma na celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
W programie imprezy znajdują się:
- „Jarmark Wielkanocny”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z Wielkanocą, wystawa trofeów myśliwskich, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek; - Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, kulinarne fireshow w wykonaniu Mirka Drewniaka, degustacje; - Kulinarne warsztaty dla dzieci; - Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych; - Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy” (przekąska i danie główne – gruby zwierz – schab z dzika).
Organizatorami Konkursu Kulinarnego dla Profesjonalistów są: - Zamek Dubiecko –Michalina & Bogusław Kołcz, i - Fundacja Klubu Szefów Kuchni – Waldemar Hołówka & Janusz Pyr Konkurs jest nominowany do półfinału w Kulinarnym Pucharze Polski 2016.
Źródło: Zamek.Dubiecko.com
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |