Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Miłosz Kowalski z Hilton Garden Inn Kraków...

Aktualności gastronomiczne


Miłosz Kowalski z Hilton Garden Inn Kraków Airport proponuje


Dodano: 2016-03-17

Drukuj

Wyślij



Miłosz Kowalski - szef kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport


Szef Kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport, Miłosz Kowalski proponuje swoje autorskie przepisy kulinarne

Miłosz Kowalski to finalista światowej klasy konkursu Salone Culinare w Birmingham (brązowy medal), uczestnik prestiżowego programu Iron Chef UK, a obecnie Szef Kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport w podkrakowskich Balicach.



Zaangażowany w działalność publicystyczno-edukacyjną, jako wydawca i felietonista portalu „Wszystko dla kucharzy”. Jest współautorem książki „Anglia – kucharska rzeczywistość”. Nie zapomina także o swoich początkach – jako absolwent Szkoły Gastronomicznej im. Odona Bujwida w Krakowie, jest tam częstym gościem. Szkoli młodzież, tym samym wpływając na kształt programu nauczania. W swojej kuchni stara się łączyć obecne trendy i nowoczesne techniki kulinarne z tradycyjną kuchnią polską.

Przepisy proponowane przez Miłosza Kowalskiego, to między innymi:

Siekany tatar  wołowy  z konfitowanym  żółtkiem

Polędwica wołowa 150g
Borowik  marynowany 30g

Szalotka 30g
Ogórek kiszony 30g
Kawior 0,01kg
Burak czerwony 0,02kg
Sól, pierz, oliwa z oliwek,
Musztarda dijon
Odrobina miodu

Redukcja pomidorowa
Redukcja pomidorowa
Pomidory 2-3 szt
Szalotka 0,1kg
Seler naciowy 0,1kg
Czosnek ząbek

Żółtko koniftowane
Żółtko 1szt
Oliwa z oliwek

Przepis
Polędwicę wołową starannie posiekać, następnie dodać szczyptę soli, pieprzu i oliwę (może być smakowa  np. truflowa). Borowiki, szalotkę oraz ogórka kiszonego (bez nasion) posiekać w bardzo drobną kostkę. Buraki w skórce upiec do miękkości w 170 stopniach i pokroić na cienkie plastry.

Redukcja pomidorowa
Do zrobienia redukcji pomidorowej potrzebujemy szalotkę, seler naciowy, pomidory i czosnek.  Wszystkie składniki kroimy w kostkę  i podsmażamy  na odrobinie oliwy. Następie blendujemy  i redukujemy do konsystencji gęstej pasty na wolnym ogniu.

Żółtko konfitowane
Potrzebujemy  żółtko i oliwę z oliwek.  Oddzielamy żółtko od białka, żółtko wrzucamy do metalowego naczynia i zalewamy oliwą tak żeby było całkowicie przykryte. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 65 stopni na około 35 minut. Żółtko powinno być plastyczne po wyciągnięciu z oliwy.
 
Doprawione mięso ułożyć na talerzu, obok położyć grzyby, szalotkę, ogórka kiszonego, kawior, musztardę dijon z dodatkiem miodu, redukcje pomidorową i żółtko.


Makaron pomidorowy  z chorizo, boczkiem, krewetkami, jabłkiem i suszonymi pomidorami

Makaron 100 g
Chorizo 50 g
Pomidory ½ sztuki
Jabłko 1 sztuka
Oliwa
Szalotka
Krewetki 3-4 sztuki obrane surowe  rozmiar 16/20
Pecorino z orzechem włoskim
Masło 50 g
Białe wino 50 ml
Świeża bazylia

Przepis podstawowy na ciasto makaronowe
300 g mąki pszennej
3 jajka
Oliwa
Sól
woda

300 g mąki pszennej przesiać na stolnicę. W mące zrobić wgłębienie i wbić w nie trzy jaja. Dodać trzy łyżki oliwy i pół łyżeczki soli. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie widelcem. Ciasto wyrobić aż do powstania jednolitej masy. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodać odrobinę wody. Jeszcze raz starannie zagnieść ciasto, dłońmi złożonymi w pięści rozgnieść ciasto na gruby placek. Jego rogi zawinąć do środka, obrócić ciasto i jeszcze raz rozgnieść. Czynność tę powtarzać wielokrotnie. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ja w folię i odłożyć na godzinę do lodówki, ciasto powinno odpocząć.

Makaron pomidorowy

Składniki : jak w przepisie podstawowym oraz 50 g masła, 30-40 g koncentratu pomidorowego.
 
Przygotować ciasto makaronowe jak w przepisie podstawowym. Zamiast oliwy dodać roztopione masło i dodatkowo - koncentrat pomidorowy. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i pokroić w dowolny wzór, można także użyć maszynki do makaronu.

Przepis

Suszony pomidor
  
Pomidora malinowego kroimy w 4 cząstki, solimy używają soli morskiej, kropimy oliwą z oliwek. Tak przygotowanego pomidora suszymy w piecu nastawionym na temperaturę około 80stopni przez około 6 godzin.
 
Chorizo i boczek wędzony podsmażyć na patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć szalotkę, następnie dodać krewetki i podlać białym winem. Redukować na małym ogniu. Następnie na patelnię dodać domowej roboty makaron ugotowany al dente, świeżą bazylię i cząstki suszonego pomidora, z jabłka  wydrążyć małe kuleczki  i podać na talerz. Gotowe danie posypać startym serem pecorino.  


Źródło: KrakowAirportHotel.pl – 15.03.2016
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji