Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Kulinarno-historyczne spotkanie na olsztyńskim...

Aktualności gastronomiczne


Kulinarno-historyczne spotkanie na olsztyńskim zamku


Dodano: 2016-05-04

Drukuj

Wyślij



Zasmakuj w Warmii (fot. muzeum.olsztyn.pl)


28 kwietnia w Salach Kopernikowskich Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie miało miejsce spotkanie poświęcone książce „Zasmakuj w Warmii” o tematyce kulinarno-historycznej. W spotkaniu wzięli udział autorzy publikacji: Waldemar Mierzwa i Krzysztof Mazurek – poinformował portal Warmia.Mazury.pl

Książka „Zasmakuj w Warmii” składa się z dwóch części: kulinarnej przygotowanej przez szefa kuchni Krzysztofa Mazurka oraz historycznej, której autorem jest Waldemar Mierzwa.



Autor części kulinarnej opowiedział o tradycjach kulinarnych regionu i daniach typowych dla jego kuchni. Zawartym w książce opisom towarzyszą piękne fotografie Marty Przybylskiej oraz fotografie z archiwum Grupy Anders, a także prywatnych archiwów autora.

Krzysztof Mazurek - szef kuchni w „Hotelu Krasicki” w Lidzbarku Warmińskim, pracował wcześniej m.in. w „Karczmie Warmińskiej” w Gietrzwałdzie i Hotelu „Zamek-Ryn”, a jeszcze wcześniej w olsztyńskich restauracjach „Pod Żaglami” i „Nowoczesnej” oraz na stanowisku zastępcy szefa kuchni w Hotelu „Novotel-Orbis”.

Część historyczna publikacji, to nie tylko tematyczny esej Waldemara Mierzwy, ale również wyznania „starych” i „nowych” Warmiaków.

Spotkanie uświetnił ponadto pokaz kulinarny, w trakcie którego można było spróbować szeregu znakomitych specjałów.


Źródło: Warmia.Mazury.pl


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji