Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Francuz wydaje w barach siedem razy więcej niż...

Aktualności hotelarskie z kraju


Francuz wydaje w barach siedem razy więcej niż Polak


Dodano: 2008-01-04

Drukuj

Wyślij


Ponad 300 miliardów euro rocznie wydają Europejczycy na jedzenie i picie poza domem – wynika z najnowszego raportu firmy Horizons for Success (HfS). Najwięcej pieniędzy zostawiamy w McDonald’s oraz w firmach kateringowych: brytyjskim Compass i francuskim Sodexho. Cała trójka obecna jest w Polsce – informuje Rzeczpospolita.

Najchętniej w restauracjach, barach i pubach jadają i piją Niemcy. Rocznie wydają na to 64 miliardy euro. Następne miejsca zajmują Francuzi (54 mld euro), Brytyjczycy (44 mld euro), Włosi (37 mld euro) i Hiszpanie (34 mld euro).

Polacy zajmują odległe miejsce z rocznymi wydatkami w wysokości 18,2 mld złotych (ok. 4,8 mld euro). Jednak firma Euromonitor International prognozuje, że w tym roku branża gastronomiczna w Polsce odnotuje 7-proc. wzrost sprzedaży, wobec niespełna 3 proc. rok wcześniej.

– Autorzy raportu Horizons for Success przewidują, że mieszkańcy naszej części Europy w najbliższych latach przeznaczą znacznie więcej pieniędzy na gastronomię poza domem – zwraca uwagę Małgorzata Burzec-Lewandowska, redaktor portalu Horecanet.pl, poświęconego branży gastronomicznej. Na razie Europa Środkowa i Wschodnia ma 5-proc. udział w puli 301 mld euro gastronomicznych wydatków Europejczyków.

HfS, zajmujący się konsultingiem w gastronomii, przygotował też listę 100 największych firm tej branży pod względem przychodów w 2006 roku. Ich sprzedaż przekroczyła 74 mld euro. Liderem jest McDonald’s.

W przeciwieństwie do Stanów Zjednoczonych, europejska gastronomia opiera się nie tylko na fast foodach – duże przychody przynosi również katering. Za oceanem bary szybkiej obsługi królują już niepodzielnie – dają 61 proc. przychodów setki największych firm w tej branży (w Europie – tylko jedną trzecią).

W Polsce sprzedaż w fast foodach (łącznie z samoobsługowymi kawiarniami), stanowi około 1/3 przychodów całego rynku. Jadamy jednak w coraz lepszych warunkach. Wzrasta bowiem liczba restauracji, które stanowią już jedną dziesiątą lokali gastronomicznych w Polsce.

Źródło: Rzeczpospolita – 4.01.2008 r.


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji