Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Tendencje na rynku piekarniczym

Aktualności gastronomiczne


Tendencje na rynku piekarniczym


Dodano: 2016-06-17

Drukuj

Wyślij


Chleb to nieodłączna część codziennego jadłospisu. Wydawałoby się, że znajdziemy go w każdym gospodarstwie domowy w Polsce, jednak zmienne trendy żywieniowe i tendencje rynkowe sprawiły, że jego konsumpcja zaczęła spadać. Jak wygląda segment chleba w obecnym czasie i jakie przewidywania mają specjaliści z branży? Na pytania odpowiada ekspert z firmy Dan Cake Polonia.
 
Pieczywo niezmiennie jest drugą, pod względem wielkości konsumpcji, kategorią żywnościową. Analizując ostatnie ćwierć wieku widać wyraźny spadek konsumpcji tego produktu. Jakie są przyczyny takiej sytuacji?



Zmiana świadomości konsumenta i stylu życia oraz trendów kulinarnych. – mówi Wiktor Kowalski, ekspert z Dan Cake Polonia. Konsumenci coraz częściej korzystają z diet, przez co w ich menu chleb gości coraz rzadziej. Na decyzje zakupowe wpływa również styl życia – brak czasu na domowe śniadania sprawia, że spożywamy je w czasie tygodnia pracy poza domem, często zastępując pełnowartościowy posiłek słodką przekąską. – dodaje.
 
Obecnie konsumenci kupują pieczywo codziennie – w marketach, dyskontach i sklepach mniejszego formatu (tzw. convenience). Codzienne zakupy świeżego chleba czy bułek możliwe są dzięki odpiekowi mrożonego pieczywa na miejscu. Zupełnie inaczej wygląda kwestia spożycia chleba tostowego, który w Polsce regularnie spożywa ok. 40% gospodarstw domowych. Pieczywo tego rodzaju jest kupowane niejako „na zapas” przy okazji większych cotygodniowych zakupów.
 
Znając upodobanie naszych klientów do tostowania i słabnącą pozycję tradycyjnego pieczywa jako takiego– stworzyliśmy ciemny chleb tostowy, który w swoim składzie posiada mieszankę aż 3 rodzajów mąki. To pełna wartości odżywczych alternatywa dla białego pieczywa. Dodatkowo – chleb można jeść tak w wersji opieczonej jak i „na zimno” – mówi ekspert z Dan Cake.

Na rynku chleba tradycyjnego pojawia się wiele możliwości dla konsumentów. Jak zatem będzie kształtował się rynek chleba w najbliższym czasie?
 
Naszym zdaniem spadki zostaną zahamowane, a sama kategoria zacznie notować wzrosty. Coraz więcej pozytywnych informacji słyszy się odnośnie walorów wprowadzenia pieczywa do codziennej diety. To ważny składnik odżywczy i magazyn potrzebnych dla organizmu makroelementów. Bezsprzecznie tendencję wzrostową będą wykazywały chleby gruboziarniste oraz z mąk razowych. – podsumowuje Wiktor Kowalski z Dan Cake. – W przypadku pieczywa nie należy również zapominać o jego promocji. Systematyczne przypominanie i utrwalanie w świadomości konsumentów pewnych nawyków jest bardzo ważne i stanowi istotny aspekt edukacji społeczeństwa.
 
Rok 2016 będzie kluczowym, dla tego segmentu spożywczego, okresem.


Źródło: Sfera-PR.pl – 16.06.2016
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji