Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Mazurskie miody z Olecka na Liście Produktów...

Aktualności gastronomiczne


Mazurskie miody z Olecka na Liście Produktów Tradycyjnych


Dodano: 2016-07-13

Drukuj

Wyślij



(fot. warmia.mazury.pl)


Producenci miodu z terenu czterech gmin: Olecko, Kowale Oleckie, Świętajno i Wieliczki mogą posługiwać się nazwą Miodów Ziemi Oleckiej, które zostały wpisane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych – relacjonuje portal Warmia.Mazury.pl

Duży wpływ na wyjątkową jakość i smak miodu produkowanego w gminach Olecko, Kowale Oleckie, Świętajno i Wieliczki, ma nieskażone ręką człowieka środowisko naturalne, a ponadto korzystny mikroklimat, duży areał obszarów wodno-leśnych, bogactwo fauny oraz różnorodność flory.



Występująca na tym terenie, unikalna w wielu przypadkach, szata roślinna stanowi znakomitą bazę pożytkową dla pszczół.

Przetwórstwem pszczelich produktów i produkcją miodu zajmują się wielopokoleniowe pasieki rodzinne, w których kontynuowane są dawne tradycje, gwarantujące powstawanie wspaniałych miodów: rzepakowego, lipowego, gryczanego, leśnego i wielokwiatowego.

Oleckich miodów skosztować będzie można podczas kiermaszów i konkursów odbywających w ramach kalendarza imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego, np. 27 sierpnia w Olsztynie podczas Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, czy też 10 września podczas Regionalnego Święta Miodu w Ełku.


Źródło: Warmia.Mazury.pl – 074.07.2016


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji