Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Grupa AccorHotels promuje i nagradza swoich... | Aktualności hotelarskie z kraju
Grupa AccorHotels promuje i nagradza swoich pracowników
|
Łukasz Wieczorek
|
Od wielu lat Dział HR AccorHotels organizuje na całym świecie konkurs dla swoich pracowników – Accor Professions Challenge. Konkurs odbywa się w czterech kategoriach: Kuchnia, Recepcja, Restauracja, Bar. W 2015 roku do grona zwycięzców w kategorii Kuchnia dołączył Łukasz Wieczorek, który swoją karierę zawodową od początku związał z hotelami Grupy w Polsce.
Kariera
Łukasz Wieczorek gotuje od 16 roku życia. Już w szkole gastronomicznej rozpoczął praktyki w Novotel Warszawa Centrum, a po jej ukończeniu związał się z hotelem na stałe.
Dzięki pracy w hotelu, w którym jest 800 pokoi, zdobyłem duże doświadczenie. Nauczyłem się pracować szybko i zespołowo. Praca w Novotel Warszawa Centrum nauczyła mnie dyscypliny i kontrolowania kosztów, co w kuchni, szczególnie na stanowisku szefa, jest w dzisiejszych czasach niezbędne – mówi młody kucharz.
Szefowie zauważyli jego entuzjazm, potrzebę ciągłego doskonalenia się i pracowitość i zgłosili w 2015 roku do konkursu Accor Professions Challenge w kategorii Kuchnia, w przedziale wiekowym 18 -21 lat. Łukasz zwyciężył w tej rywalizacji i po powrocie do Warszawy otrzymał stanowisko Commis Chef w Sofitel Warsaw Victoria, w restauracji Le Victoria Brasserie Moderne.
Kulinaria, ochrona środowiska i marzenia
Łukasz Wieczorek cały czas się kształci i doskonali warsztat. Aktualnie studiuje usługi gastronomiczne i dietetykę. W tym roku spróbował swoich sił w prestiżowym „Konkursie Oliviera Roellingera dla ochrony zasobów morskich”, którego współorganizatorami są słynna paryska szkoła gastronomiczna Ferrandi, gdzie odbył się konkurs, i SeaWeb Europe, organizacja działająca na rzecz ochrony zasobów mórz i oceanów. Dla Łukasza dbałośc o środowisko naturalne jest bardzo ważna i dlatego szefostwo nie miało watpliwości, że powinien zaprezentować swoje umiejętności właśnie w tym konkursie. Znalazł się wśród 7 finalistów.
Podstawą jego konkursowego dania był halibut. Łukasz musiał zaprezentować dwie potrawy – w wersji „dla gwiazdy” oraz dla „rodziny i przyjaciół”. Jury doceniło jego technikę gotowania, organizację pracy, estytykę podania oraz, co było jednym z ważniejszych kryteriów tego współzawodnictwa – ilość pozostałych odpadów.
Kuchnia to mój żywioł. Lubię eksperymenty, poszukiwania nowych smaków i struktur. Chciałbym zostać szefem kuchni, zarządzać zespołem i restauracją. Muszę się jeszcze dużo nauczyć. Moim marzeniem jest skończyć warsztaty we Francji, gdzie nauczyłbym się sztuki kuchni francuskiej, którą cenię najwyżej. W tym kierunku chcę się rozwijać – mówi Łukasz.
*** O AccorHotels
AccorHotels to grupa hotelowa, którą jednoczy pasja i zamiłowanie do hotelarstwa oraz wspólne zobowiązanie do serdecznego witania wszystkich Gości. Każdego dnia ponad 190 000 kobiet i mężczyzn w 3 900 hotelach AccorHotels troszczy się o tysiące gości w 92 krajach. AccorHotels jest wiodącym operatorem hotelowym na świecie. Grupa oferuje swoim klientom, partnerom oraz pracownikom: - doświadczenie operatora hoteli i franczyzodawcy (HotelServices), jak i właściciela hoteli i inwestora (HotelInvest); - szerokie portfolio marek hotelowych o międzynarodowej renomie, gwarantujących pełną ofertę - od luksusowych hoteli (Sofitel, Pullman, MGallery by Sofitel, Grand Mercure, The Sebel), przez hotele średniej kategorii (Novotel, Mercure, Mama Shelter, Adagio), aż po hotele ekonomiczne (ibis, ibis Styles, ibis budget, adagio access i hotelF1); - potężny rynkowy program lojalnościowy Le Club AccorHotels; - zaangażowanie korporacyjne i społeczne realizowane przez prawie pół wieku w ramach programu zrównoważonego rozwoju PLANET 21.
Źródło: PublicDialog.pl – 19.07.2016
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |