Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Olej palmowy wspiera zrównoważony rozwój

Aktualności gastronomiczne


Olej palmowy wspiera zrównoważony rozwój


Dodano: 2016-08-10

Drukuj

Wyślij



(fot. mat.pras. Dan Cake)


Jeszcze kilka lat temu produkcja oleju palmowego wzbudzała olbrzymie kontrowersje. Obecnie coraz więcej firm wspiera jego zrównoważoną produkcję. Ta potężna zmiana dobrze obrazuje światowy trend do podejmowania odpowiedzialnych, proekologicznych decyzji przez producentów żywności.
 
Za i przeciw

Nie ma bardziej wydajnej rośliny oleistej od palmy oleistej. Oprócz wydajności, uprawa tego gatunku palmy ma także inną zaletę w postaci wysokiej stopy zatrudnienia. Szacuje się, że aż ok. 1 miliona osób jest związanych z tym przemysłem. Jeszcze kilka lat temu te pozytywne strony były zdecydowanie przysłaniane przez szereg wad. Przede wszystkim w poszukiwaniu miejsca pod uprawę wycinano ogromne połacie lasów deszczowych. Lasy te w dużej mierze były naturalnym schronieniem dla setek gatunków zwierząt, z których wiele znajdowało się pod ścisłą ochroną.


 
Nowe zasady

Firmy z branży spożywczej zdecydowały się położyć kres złym praktykom i w 2005 roku stworzyły Okrągły Stół ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego (RSPO). Przy owym symbolicznym stole opracowano nowe praktyki rozwojowe. Wśród nich znalazły się m.in. odpowiedzialność za środowisko naturalne i etyczne postępowanie wobec pracowników. Aby plantacja uzyskała certyfikat RSPO, musi spełnić także szereg pomniejszych wymogów, np. w odpowiedni sposób zarządzać odpadami produkcyjnymi i inwestować w odbudowę drzewostanu.
 
Kontrowersje i dobre prognozy

RSPO było wielką nadzieją na radykalną zmianę praktyk rozwojowych. Okazało się jednak, że cena certyfikowanego oleju jest wyższa od tego produkowanego bez nadzoru. I to właśnie cena stanęła na drodze pozytywnym przemianom. Wiele firm nadal kupowało tańszy, niecertyfikowany olej. Po protestach ekologów – m.in. z WWF – liczni spożywczy i kosmetyczni giganci publicznie zobowiązali się do zakupu jedynie certyfikowanego oleju palmowego.                       

W Polsce także istnieją firmy, które mogą poszczycić się wysoką odpowiedzialnością społeczną w zakresie zakupu surowców. Jak twierdzi Wiktor Kowalski z firmy Dan Cake - Plantacje naszych dostawców są restrykcyjnie kontrolowane m.in. w zakresie wycinki lasów i etycznego traktowania pracowników. Konsumenci wybierający wyroby Dan Cake mogą być pewni, że wspierają praktyki zrównoważonego rozwoju. Firma skutecznie wdraża politykę zrównoważonego rozwoju w całej rozciągłości swojego funkcjonowania i zamierza iść właśnie tą drogą.
                                  
To naprawdę dobra prognoza dla branży spożywczej, która  odpowiedzialnym postępowaniem może nie tylko przyczynić się do pozytywnych zmian w produkcji oleju palmowego, ale także dać przykład pozostałym branżom.


Źródło: Sfera-PR.pl – 09.08.2016
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji