Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Pora na lunch - wywiad z szefem kuchni w Hilton...

Aktualności hotelarskie z kraju


Pora na lunch - wywiad z szefem kuchni w Hilton Garden Inn w Krakowie


Dodano: 2016-08-19

Drukuj

Wyślij



Miłosz Kowalski


Korzystna cenowo, zróżnicowana oferta lunchowa dla hotelowych restauracji to szansa na zdobycie całkowicie nowego segmentu gości – klientów lokalnych, i to w godzinach zmniejszonego ruchu. Dodatkowo pozwala przełamać stereotyp hotelowych kuchni, które dla wielu kojarzone są z niedostępnością i wysokimi cenami. Czym kierować się przygotowując ofertę lunchową, skąd czerpać inspiracje na nowe dania i jak sprawić, żeby goście wracali do nas nie tylko w porze obiadowej? Zapraszamy na rozmowę z Miłoszem Kowalskim, szefem kuchni w restauracji hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport.

Skąd pomysł na zestawy lunchowe w tak korzystnej cenie w 4* hotelu przy lotnisku?

Pomysł na niedrogie dwudaniowe zestawy  lunchowe wyniknął  z potrzeby naszych gości, którzy podróżując chcą zjeść coś smacznego, bardzo prostego, mądrze  skomponowanego i jednocześnie elegancko podanego. Gastronomia lotniskowa rządzi się swoimi prawami i choć od każdej reguły zdarzają się wyjątki, to jednak powszechnie zakorzeniony jest stereotyp drogiej i niekoniecznie smacznej kuchni. Dlatego pasażerowie oczekując, czasami kilka godzin, na swój lot szukają alternatywy i znajdują ją u nas.



Lunche dnia cieszą się dużą popularnością, kto najchętniej korzysta z oferty?

Przez wzgląd na nasze położenie, oferta zaadresowana jest przede wszystkim do osób, korzystających z infrastruktury Kraków Airport - średnia liczba odprawianych dziennie pasażerów
to około 11,6 tys. Dużo trudniej pozyskać klientów lokalnych, w najbliższym otoczeniu nie ma też biurowców, a wiadomo, że pracownicy korporacyjni to główny segment gości restauracji w porze lunchowej. Mimo tych przeszkód działamy z naszą ofertą już przeszło rok, mamy spore grono stałych klientów m.in. pracowników lotniska, którzy odwiedzają nas niemal codziennie. Lunche są też chętnie wybieraną opcją wśród naszych hotelowych gości, którzy są zaskoczeni ceną zestawu. Oczywiście kluczowe jest utrzymywanie wysokiej jakości oraz w miarę możliwości stała cena. Odwiedzanie restauracji w porze lunchowej jest dla wielu osób codzienną rutyną, a nikt nie lubi nagłych zmian w swoim planie dnia. Dlatego jeżeli planujemy podwyższyć cenę powinniśmy o tym poinformować klientów z wyprzedzeniem, oraz wytłumaczyć czym jest to spowodowane.  

Czym kierować się tworząc ofertę lunchową?

Kreując swoją ofertę gastronomiczną warto uważnie przyjrzeć się najbliższemu otoczeniu i oczekiwaniom potencjalnych klientów. Lunche generują ruch w hotelowej restauracji w tzw. martwych godzinach. Dobrze zaplanowane są opłacalne dla restauratorów. Niektórzy szefowie kuchni traktują je po macoszemu, natomiast uważam, że przygotowanie codziennie innego zestawu daje olbrzymie możliwości pokazania swojego kunsztu, znajomości produktu i kreatywności. Przygotowując zestawy lunchowe pokazujemy, że potrafimy zrobić wyjątkowe dania bazując na bardzo prostych, powszechnie dostępnych i niedrogich produktach. Prawdziwego kucharza z pasją można poznać właśnie po szacunku dla produktu i umiejętności wydobycia z niego smaku.
 

Skąd brać inspiracje na codziennie inny zestaw?

Podczas przygotowania tygodniowego menu należy zwrócić uwagę na dostępność produktów, na których zamierzamy pracować. Inspiracje czerpiemy z natury, sprawdzamy, które produkty sezonowe są w danym okresie najtańsze, po które warto sięgnąć. Czasami robimy tygodnie
tematyczne, czyli np. tydzień z kuchnią hiszpańską, czy tydzień z rabarbarem i truskawkami. W przypadku menu lunchowego klient ma bardzo ograniczone możliwości wyboru, lub czasem nie ma ich wcale, dlatego staramy się komponować dość bezpieczne zestawy i proponować klasyczne połączenia, które trafią w gusta większości zainteresowanych. Bardziej autorskie propozycje i niestandardowe połączenia smaków, goście mogą znaleźć w karcie menu. 

Jakie korzyści dla restauracji niesie promocja oferty lunchowej?

Hotelowe restauracje, zwłaszcza te mieszczące się w obiektach przynależących do sieci, kojarzą się z nudnym menu, małymi porcjami i zawrotnymi cenami.  Oferta lunchowa pozwoliła nam przełamać mit drogiej i niedostępnej restauracji hotelowej, który wciąż jest żywy w Polsce. Mam tysiące przykładów, że ludzie wpadając jedynie na szybki lunch, wracają do nas na kolację. Jednak, żeby tak się stało musimy pamiętać o odpowiedniej ekspozycji standardowego menu i podejściu personelu pierwszoliniowego do gościa. Dodatkowo otwierając się na lokalne społeczności, oferując im wysokiej jakości lunche w dobrej cenie, mamy spore szanse przekonać ich do swoich pozostałych ofert np. organizacji eventów firmowych, imprez rodzinnych, jak chrzciny, czy wesele.


Źródło: KrakowAirportHotel.pl – 18.08.2016
 


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji