Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Rola inkubatorów kuchennych i szlaków kulinarnych...

Aktualności gastronomiczne


Rola inkubatorów kuchennych i szlaków kulinarnych w urynkowieniu produktów lokalnych


Dodano: 2016-09-01

Drukuj

Wyślij



(fot. minrol.gov.pl)


Z udziałem podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego w dniach 26 – 27 sierpnia 2016 r. w Sandomierzu odbyła się konferencja pn. „Rola inkubatorów kuchennych i szlaków kulinarnych w urynkowieniu produktów lokalnych”.

Wiceminister Ryszard Zarudzki przedstawił prace nad zmianą przepisów dot. rolniczej sprzedaży detalicznej.



Celem konferencji była wymiana poglądów i doświadczeń w zakresie tworzenia i funkcjonowania inkubatorów kuchennych/przetwórczych oraz ich roli we wprowadzaniu na rynek przetworzonych produktów lokalnych.

Poruszana była również tematyka szlaków kulinarnych jako elementu zachowania dziedzictwa kulinarnego i rozwoju turystyki.

Uczestnikami konferencji byli właściciele gospodarstw agroturystycznych, przedstawiciele Lokalnych Grup Działania, organizacji pozarządowych w tym KGW, organizacji turystycznych, samorządu terytorialnego oraz przedsiębiorcy. Duża frekwencja potwierdziła ogromne zainteresowanie tematyką konferencji wśród potencjalnych realizatorów inkubatorów kuchennych.

(fot. minrol.gov.pl)

W panelach dyskusyjnych uczestniczyli eksperci i praktycy, którzy dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem. Podczas konferencji można się było także dowiedzieć o środkach jakie zaplanowano w PROW 2014-2020 na tworzenie inkubatorów.

Wydarzenie było elementem programu pn. „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością” realizowanego przez fundację Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu w partnerstwie z Województwem Świętokrzyskim i Gminą Dwikozy, finansowanego ze środków Szwajcarsko Polskiego Programu Współpracy.


Źródło: MinRol.Gov.pl – 30.08.2016


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji