Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Mennicza Fusion z Hotelu Granary wygrała w...

Aktualności hotelarskie z kraju


Mennicza Fusion z Hotelu Granary wygrała w prestiżowym ogólnopolskim konkursie


Dodano: 2016-09-22

Drukuj

Wyślij



Mennicza Fusion - Hotel Granary we Wrocławiu


Wrocławska restauracja w finale pokonała 11 najbardziej innowacyjnych restauracji z całej Polski. Nagrodzili ją zarówno uznani jurorzy kulinarni, jak i publiczność. Wine & Food Noble Night to jeden z najtrudniejszych konkursów kulinarnych w Polsce.

W finale 9. edycji prestiżowego konkursu Wine & Food Noble Night uczestniczyło 12 zespołów (szef kuchni z sześcioosobowym teamem) z najciekawszych i najbardziej nowatorskich polskich restauracji, wybranych wcześniej przez inspektorów konkursu. Każdy zespół przygotowywał w trakcie finałowego wieczoru, na oczach jurorów i publiczności, autorską przystawkę i danie główne.



W tym roku głównym tematem konkursu były żywioły. Na przystawkę podaliśmy pasztet z królika, kawior z polskiego ślimaka i grzybowe puree z czarnych lejkowców, symbolizujące ziemię, a na danie główne biodrówkę jagnięcą z fasolą oraz sianem z palonego pora, całość symbolizowała ogień – mówi Łukasz Budzik, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion z hotelu Granary we Wrocławiu, który działa w zrewitalizowanym, zabytkowym budynku spichlerza z XVI w., przy ul. Menniczej.

Jury konkursu składało się z uznanych szefów kuchni, jak Maciej Majewski, Jarek Uściński czy Paweł Oszczyk, krytyków kulinarnych, w tym Adam Chrząstowski, Justyna Adamczyk i Maciej Dobrzyniecki, a także przedstawicieli branży gastronomicznej. Jurorzy brali pod uwagę smaki, technikę wykonania oraz estetykę podania. Przyznali wrocławskiej restauracji pierwsze miejsce.

 
Pokonaliśmy mocną, wyróżniającą się innowacyjnym podejściem do kuchni konkurencję z całego kraju. To ogromne wyróżnienie dla Wrocławia na kulinarnej mapie Polski. Zostaliśmy docenieni za dwa dojrzałe i spójne dania. To jeden z najtrudniejszych konkursów kulinarnych w Polsce, ponieważ w trakcie jednego wieczoru trzeba przygotować aż 350 dań tego samego rodzaju i nie wiadomo, które z nich trafi do profesjonalnego jury. Dlatego tak ważna jest tu powtarzalność, dobre kryterium wysokiej jakości kuchni – podkreśla Łukasz Budzik.
 
Wrocławska restauracja zdobyła uznanie również w oczach publiczności, która przyznała jej pierwsze miejsce w kategorii „przystawka” oraz drugie w kategorii „danie główne”. W ramach konkursowych nagród szef kuchni restauracji Mennicza Fusion otrzymał staż w dwóch legendarnych restauracjach z trzema gwiazdkami Michelin: Arzak w San Sebastian w Hiszpanii oraz w paryskiej Guy Savoy.

Dodajmy, że nagrodzone dania zostały przygotowane nie tylko na konkurs. Pasztet z królika można spróbować w restauracji, a biodrówka jagnięca wkrótce wejdzie do menu Mennicza Fusion.
 
Nasza restauracja ma wyrazisty styl, opierający się na autorskich pomysłach wpisanych w trend nowoczesnej kuchni światowej. Nagrody w konkursie Wine & Food Noble Night pokazują, że mamy zespół pasjonatów, znakomicie rozumiejący jej ideę. Dlatego restauracja to duma naszego hotelu – podsumowuje Karolina Kocyłowska, dyrektor hotelu Granary.


Źródło: PRExpert.com.pl – 21.09.2016
 


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji