Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Kujawsko-Pomorskie: Nasz smakowity region | Aktualności gastronomiczne
Kujawsko-Pomorskie: Nasz smakowity region
|
Nasz smakowity region (fot. Andrzej Goiński - kujawsko-pomorskie.pl)
|
Od najbliższej soboty (24 września) do wtorku 27 września w Poznaniu będzie można spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Targi Smaki Regionów od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności.
Bierze w nich udział ponad 160 wystawców, a organizatorzy wskazują na 25 tysięcy zwiedzających. Smaki Regionów to prezentacja i degustacja regionalnych smakołyków, występy ludowych kapel, pokazy gotowania regionalnych potraw. Wydarzenie odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro.
Udział województwa kujawsko-pomorskiego w imprezie jest kolejnym działaniem na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki. Na naszym stoisku zaprezentujemy regionalną żywność wysokiej - produkty tradycyjne zarejestrowane na prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Liście Produktów Tradycyjnych oraz potrawy i produkty wytwórców należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.
Wśród kujawsko-pomorskich wystawców są:
- Polder z Łysomic, powiat toruński – producent kajmaku - Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej z Kcyni, powiat nakielski - Oleje Świecie ze Świecia nad Osą, powiat grudziądzki – producent olejów tłoczonych na zimno - Kujawska Spółdzielnia Mleczarska z Włocławka - Izi z Rożna Parceli, powiat aleksandrowski – producent nalewek i likieru z kwiatu czarnego bzu - Wody Mineralne Ostromecko z Ostromecka, powiat bydgoski - Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi, Wróble, powiat inowrocławski - Apicom, Kaliska, powiat włocławski – producent miodów - Proeko z Bydgoszczy – producent koncentratów i przypraw - Niewieścin z Niewieścina, powiat świecki – producent wędlin - Agroprim ze Zrazina,, powiat żniński – producent suszonych warzyw.
Podczas trwania Smaków Regionów rozstrzygnięte zostaną ogólnopolskie etapy następujących konkursów:
- „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego po raz kolejny wyłoni spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu Perła. - Złoty Medal Targów MTP. Wyróżnione nim zostaną najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z państw Unii Europejskiej. - Polski Producent Żywności. Celem jest promowanie najlepszych polskich producentów żywności i wytwarzanych przez nich produktów, charakteryzujących się najwyższą jakością.
Udział w targach jest możliwy dzięki dofinansowaniu ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.
Źródło: Kujawsko-Pomorskie.pl
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |