Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » HoReCa: rekordowy rok w biznesie, równa się...

Aktualności hotelarskie z kraju


HoReCa: rekordowy rok w biznesie, równa się rekordowemu ruchowi na rynku pracy


Dodano: 2016-10-18

Drukuj

Wyślij


Prognozy PMR pokazują, że rynek HoReCa osiągnie w tym rok kolejny rekordowy pułap. Wzrost o około 4% ma oznaczać przekroczenie bariery 26 mld zł. wartości całej branży. Czy większe obroty i rosnąca liczba restauracji, hoteli czy firm cateringowych to zapowiedź jeszcze większych problemów w pozyskiwaniu pracowników tego sektora?  Vigo, aplikacja gdańskiej firmy informatycznej pokazuje, że można tego uniknąć.
 
Wiele osób pracę w gastronomii traktuje jako sezonowe lub dodatkowe źródło dochodu. Dla restauratorów oznacza to często kłopoty ze znalezieniem pracownika na dłużej. Z kolei szukający pracy w tej branży często narzekają na mało sprecyzowane oferty pracy i niejasne kryteria wyboru. Ponadto każdy nabór do pracy jest czasochłonny, od publikacji ogłoszenia do zakończenia naboru mija czasem nawet kilka tygodni.


 
Narzędzie działa na zasadzie kojarzenia pracowników i pracodawców. Jest jednocześnie bazą ofert pracy oraz kandydatów, a jej przewaga nad tradycyjnymi ogłoszeniami o pracę polega na łączeniu obydwu stron w czasie rzeczywistym. Dzięki szybkiej rejestracji restauratorzy mogą dodawać ogłoszenia o poszukiwanych pracownikach na podstawie wybranych kryteriów, m.in. doświadczenia, dostępności, znajomości języka obcego. Aplikacja posiada prosty schemat, a jej najważniejsze kryteria są przedstawione graficznie za pomocą gwiazdek, które pozwalają na łatwe i szybkie porównanie zgłoszonych kandydatur. Vigo pozwala również na bezpośrednią komunikację między pracownikiem a pracodawcą.
 
Zależy nam na znacznym uproszczeniu rekrutacji. Dlatego pracownik, tworząc swój profil, określa gwiazdkami w skali od 1 do 7 swoje kompetencje w trzech obszarach: doświadczeniu zawodowym, znajomości języków i dyspozycyjności. Do tego podaje swoje oczekiwania finansowe oraz dodaje swoje zdjęcie – voilà – ma już gotowy profil, który mogą oglądać pracodawcy. Ci z kolei, w równie prosty i szybki sposób zamieszczają oferty pracy. – mówi Piotrek Pepliński, współtwórca Vigo.
 
To pierwsza tego typu aplikacja skierowana do branży gastronomicznej. - Mamy przyjaciół i znajomych, którzy prowadzą restauracje i borykają się z problemami z naborem pracowników, a także znamy osoby, które bezskutecznie szukały pracy w branży gastronomicznej. Nasza platforma łączy w szybki i prosty sposób obie strony. Ułatwia komunikację i sprawia, że proces rekrutacyjny staje się prosty i przejrzysty - mówi Bolesław Kruszewski, jeden z twórców aplikacji. – Dzięki naszej aplikacji, za sprawą inteligentnego kalendarza, można zaprosić kandydata na spotkanie, nie pisząc smsa ani nie wykonując połączenia telefonicznego. Z naszych danych wynika, że ok. 80 proc. kandydatów do pracy w gastronomii nie przychodzi na rozmowy kwalifikacyjne, ale dzięki inteligentnemu algorytmowi w kalendarzu udaje nam się obniżyć tę wartość do około 30 proc.
 
Jednymi z pierwszych użytkowników Vigo zostały gdyńskie restauracje Serio i Śródmieście. Ich współwłaściciel – Oskar Kubicki – podsumowuje nowy model rekrutacyjny po pierwszych miesiącach korzystania z aplikacji. - W naszej branży sytuacja potrafi być bardzo dynamiczna. Często jest tak, że pracownicy są potrzebni  dosłownie od zaraz.  Niestety, największym minusem wywieszania informacji w witrynie, czy dawania ogłoszenia na portalu internetowym, jest to, że zazwyczaj mija kilka dni zanim pojawi się jakiś odzew. Aplikacja dzięki komunikacji w czasie rzeczywistym pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu zarówno nam jak i wszystkim, którzy tej pracy  u nas szukają – podkreśla Oskar Kubicki.
Aplikacja Vigo jest już dostępna w sklepie Google.


Źródło: DialogPR.pl – 17.10.2016
 


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji