Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Słoneczna Italia w hotelu Słoneczny Zdrój Medical...

Aktualności gastronomiczne


Słoneczna Italia w hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa & Wellness


Dodano: 2017-03-21

Drukuj

Wyślij



Konkurs kulinarny w hotelu Słoneczny Zdrój Hotel Medical Wellness & Spa w Busku Zdroju


W ramach konkursu, którego pomysłodawcą jest Giancarlo Russo, prekursor i autorytet włoskiej kuchni w Polsce, 10 marca w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness ****, rywalizowali ze sobą najlepsi kucharze z całej Polski, zakwalifikowani do finału XII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Tym razem zadaniem zawodników było przygotowanie włoskiego risotto oraz dania głównego z dowolnie wybranym elementem królika.
 
Do udziału w konkursie stawiło się dwanaście profesjonalnych ekip kucharskich z najlepszych restauracji w Polsce, w tym m.in. z Sopotu, Bydgoszczy, Krakowa, Lublina, Wadowic, Zakopanego, Międzyzdrojów. Obok zawodowców, swoje umiejętności w przygotowywaniu risotto, demonstrowali zaproszone przez organizatorów osobowości polskiej sceny muzycznej, aktorskiej i dziennikarskiej, pasjonaci kuchni włoskiej: Zygmunt Chajzer, Pawe
ł Stasiak, Tomasz Kozłowicz, Michał Fajbusiewicz, Andrzej Grabarczyk, Zbigniew Buczkowski, Krzysztof Janczar, Bartosz Żukowski i Leszek Wiśniewski.


 
Po długich obradach, za najlepszą ekipę profesjonalistów, jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Andre
a Camastra, Andrzej Polan, Kurt Scheller, Teofilos Vafdis, C-Michel Labarre, Krzysztof Szulborski i Monika Ignaciuk, uznało dania przygotowane przez Dariusza Cygana i Pawła Gałeckiego z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie, którzy wyprzedzili na podium Konrada Stybę i Łukasza Nizińskiego z Restauracji Scandale Royal w Krakowie oraz Przemysława Żurka i Michała Łakomego z Blue Diamond Hotel SPA w Trzebownisku.

Jury wysoko oceniło przede wszystkim kreatywność drużyn i estetykę podania dań, odpowiedni dobór poszczególnych składników, smak, profesjonalny sposób realizowania potraw i odpowiednio użyte produkty. Nie bez znaczenia był czas przygotowania dań - na przygotowanie ośmiu talerzy risotto i ośmiu dań głównych zawodnicy mieli 90 minut, a za każde pięć minut spóźnienia otrzymywali punkty karne.

Dla nas, Włochów, ryż jest pierwszym daniem. W Polsce wciąż jeszcze funkcjonuje jako dodatek. Chcemy zmienić to przekonanie i pokazać, że kuchnia włoska to kuchnia pełna bogactw - wykorzystujmy więc dziczyznę, warzywa, ryby, zioła, przyprawy. Przyrządzając nawet tak proste danie jak risotto, można się bawić smakami. Ale, uważajmy - przygotowanie odpowiednio doprawionego, smacznego dania jest sztuką, z którą często przegrywają nawet najlepsi - podkreślił na zakończenie kulinarnych zmagań Giancarlo Russo, organizator wydarzenia.

Wśród gwiazd pierwsze miejsce zajął Zygmunt Chajzer, który pokonał Leszka Wiśniewskiego i Andrzeja Grabarczyka. Gwiazdy oceniane były przez przedstawicieli Sponsorów i Partnerów wydarzenia, w tym. m.in. przez Członka Zarządu Grupy Polskie Składy Budowlane, właściciela Hotelu Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA & Wellness ****, Pana Mirosława Lubarskiego oraz Burmistrza Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Pana Waldemara Sikorę.  Przy podejmowaniu decyzji jury brało pod uwagę przede wszystkich smak dań przygotowywanych przez gwiazdy, estetykę podania, dobór składników. Na przygotowanie  dziewięciu talerzy risotto zawodnicy mieli godzinę.

Możliwość współpracy przy tak wyjątkowym konkursie jest dla nas dużym wyróżnieniem. To pierwsze tego typu wydarzenie w naszym regionie. Cieszę się, że mogliśmy gościć tylu wspaniałych gości - jestem przekonany, że w przyszłości będziemy mieli okazję współpracować z Giancarlo Russo przy jego kolejnych, unikalnych przedsięwzięciach - mówi Kamil Wojciechowski, koordynator wydarzenia i Kierownik Public Relations Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA&Wellness ****.

Po zakończeniu części konkursowej, Goście bawili się do białego rana przy wyśmienitych włoskich daniach przygotowanych przez Patryka Kotarbę, Szefa Kuchni Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA&Wellness **** . Uroczystą część oficjalną Gali zakończyły występy zespołu Papa D oraz włoskiego artysty Thomasa Grotto.
 
Organizatorzy Konkursu: GRG Giancarlo Russo, PSB Polskie Składy Budowlane, Hotel Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA&Wellness ****.

Patronat Honorowy: Ambasada Włoch w Polsce, Burmistrz Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Pan Waldemar Sikora.
 
Patronat Merytoryczny: Federazione Italiana Cuochi, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Chef’s Club of Greece Poland Branch Office.
 
Sponsorzy: Philipiak Milano, Mille Sapori, Winterhalter, Prymat, Gastro Magic Service, RM Gastro, Cheman, Janex, Ferrari Trento, Partner Center, Toruńskie Wódki Gatunkowe, Żywiec Zdrój, Evian, Badoit, Dajar, Oerlemans, Intereuropol, Aviko, Fabryka Wełny Hotel & Spa, Kapitan Pirat, Monini, Ambasador 92, Marek Chmielewski – Hops Trade Company.


Źródło: AnixEvent.pl – 17.03.2017
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji