|
Konkurs kulinarny w hotelu Słoneczny Zdrój Hotel Medical Wellness & Spa w Busku Zdroju
|
W ramach konkursu, którego pomysłodawcą jest Giancarlo Russo, prekursor i autorytet włoskiej kuchni w Polsce, 10 marca w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness ****, rywalizowali ze sobą najlepsi kucharze z całej Polski, zakwalifikowani do finału XII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Tym razem zadaniem zawodników było przygotowanie włoskiego risotto oraz dania głównego z dowolnie wybranym elementem królika. Do udziału w konkursie stawiło się dwanaście profesjonalnych ekip kucharskich z najlepszych restauracji w Polsce, w tym m.in. z Sopotu, Bydgoszczy, Krakowa, Lublina, Wadowic, Zakopanego, Międzyzdrojów. Obok zawodowców, swoje umiejętności w przygotowywaniu risotto, demonstrowali zaproszone przez organizatorów osobowości polskiej sceny muzycznej, aktorskiej i dziennikarskiej, pasjonaci kuchni włoskiej: Zygmunt Chajzer, Paweł Stasiak, Tomasz Kozłowicz, Michał Fajbusiewicz, Andrzej Grabarczyk, Zbigniew Buczkowski, Krzysztof Janczar, Bartosz Żukowski i Leszek Wiśniewski. Po długich obradach, za najlepszą ekipę profesjonalistów, jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Andre a Camastra, Andrzej Polan, Kurt Scheller, Teofilos Vafdis, C-Michel Labarre, Krzysztof Szulborski i Monika Ignaciuk, uznało dania przygotowane przez Dariusza Cygana i Pawła Gałeckiego z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie, którzy wyprzedzili na podium Konrada Stybę i Łukasza Nizińskiego z Restauracji Scandale Royal w Krakowie oraz Przemysława Żurka i Michała Łakomego z Blue Diamond Hotel SPA w Trzebownisku. Jury wysoko oceniło przede wszystkim kreatywność drużyn i estetykę podania dań, odpowiedni dobór poszczególnych składników, smak, profesjonalny sposób realizowania potraw i odpowiednio użyte produkty. Nie bez znaczenia był czas przygotowania dań - na przygotowanie ośmiu talerzy risotto i ośmiu dań głównych zawodnicy mieli 90 minut, a za każde pięć minut spóźnienia otrzymywali punkty karne. Dla nas, Włochów, ryż jest pierwszym daniem. W Polsce wciąż jeszcze funkcjonuje jako dodatek. Chcemy zmienić to przekonanie i pokazać, że kuchnia włoska to kuchnia pełna bogactw - wykorzystujmy więc dziczyznę, warzywa, ryby, zioła, przyprawy. Przyrządzając nawet tak proste danie jak risotto, można się bawić smakami. Ale, uważajmy - przygotowanie odpowiednio doprawionego, smacznego dania jest sztuką, z którą często przegrywają nawet najlepsi - podkreślił na zakończenie kulinarnych zmagań Giancarlo Russo, organizator wydarzenia. Wśród gwiazd pierwsze miejsce zajął Zygmunt Chajzer, który pokonał Leszka Wiśniewskiego i Andrzeja Grabarczyka. Gwiazdy oceniane były przez przedstawicieli Sponsorów i Partnerów wydarzenia, w tym. m.in. przez Członka Zarządu Grupy Polskie Składy Budowlane, właściciela Hotelu Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA & Wellness ****, Pana Mirosława Lubarskiego oraz Burmistrza Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Pana Waldemara Sikorę. Przy podejmowaniu decyzji jury brało pod uwagę przede wszystkich smak dań przygotowywanych przez gwiazdy, estetykę podania, dobór składników. Na przygotowanie dziewięciu talerzy risotto zawodnicy mieli godzinę. Możliwość współpracy przy tak wyjątkowym konkursie jest dla nas dużym wyróżnieniem. To pierwsze tego typu wydarzenie w naszym regionie. Cieszę się, że mogliśmy gościć tylu wspaniałych gości - jestem przekonany, że w przyszłości będziemy mieli okazję współpracować z Giancarlo Russo przy jego kolejnych, unikalnych przedsięwzięciach - mówi Kamil Wojciechowski, koordynator wydarzenia i Kierownik Public Relations Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA&Wellness ****. Po zakończeniu części konkursowej, Goście bawili się do białego rana przy wyśmienitych włoskich daniach przygotowanych przez Patryka Kotarbę, Szefa Kuchni Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA&Wellness **** . Uroczystą część oficjalną Gali zakończyły występy zespołu Papa D oraz włoskiego artysty Thomasa Grotto. Organizatorzy Konkursu: GRG Giancarlo Russo, PSB Polskie Składy Budowlane, Hotel Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA&Wellness ****.
Patronat Honorowy: Ambasada Włoch w Polsce, Burmistrz Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Pan Waldemar Sikora. Patronat Merytoryczny: Federazione Italiana Cuochi, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Chef’s Club of Greece Poland Branch Office. Sponsorzy: Philipiak Milano, Mille Sapori, Winterhalter, Prymat, Gastro Magic Service, RM Gastro, Cheman, Janex, Ferrari Trento, Partner Center, Toruńskie Wódki Gatunkowe, Żywiec Zdrój, Evian, Badoit, Dajar, Oerlemans, Intereuropol, Aviko, Fabryka Wełny Hotel & Spa, Kapitan Pirat, Monini, Ambasador 92, Marek Chmielewski – Hops Trade Company.
Źródło: AnixEvent.pl – 17.03.2017
|