Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Po co komu był ten HACCAP

Aktualności hotelarskie z kraju


Po co komu był ten HACCAP


Dodano: 2006-05-12

Drukuj

Wyślij


Koszty wprowadzenia HACCP-u mogły być niższe, ale polscy urzędnicy okazali się bardziej papiescy niż sam papież. Dopiero niedawno Bruksela potwierdziła oficjalnie, że to przepis jest dla ludzi, a nie ludzie dla przepisu.

Słowo HACCP jeszcze dzisiaj śni się po nocach rzeźnikom, cukiernikom, piekarzom i wszystkim przedsiębiorcom pracującym w branży spożywczej, którzy na gwałt, ponosząc wielkie koszty, pod czujnym okiem Sanepidu, służb weterynaryjnych, modernizowali swoje warsztaty pracy. Głosy krytyki, że wymogi mają się nijak do praktyki działania małych wytwórców, że punkty krytyczne to można wyznaczać w wielkich zakładach produkcyjnych zdały się na nic - przepisy mówią, że tak ma być.

- Przepisy mówią, że piekarz co 45 min. musi sprawdzać temperaturę pieca piekarskiego, a następnie sporządzić stosowny raport. Po co? W ten sposób w ogóle nie można pracować - mówi Kazimierz Czekaj, właściciel piekarni w Zabierzowie pod Krakowem.

Według unijnych norm obowiązek wdrożenia odnosi się zarówno do małych, średnich jak i dużych zakładów produkujących oraz wprowadzających żywność do obrotu. Wyłączeni z tego obowiązki są producenci na etapie produkcji pierwotnej (rolnicy), którzy jednak są zobowiązani do wdrożenia zasad GHP (Dobra praktyka higieniczna), GAP (Dobra praktyka rolnicza), GMP (Dobra praktyka produkcyjna) - czytamy w oficjalnym dokumencie.

Dopiero kilka miesięcy temu okazało się, że możliwe są też inne interpretacje unijnej dyrektywy. W listopadzie ubiegłego roku Dyrektoriat Generalny ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów Komisji Europejskiej opublikował "wyjaśnienie" w sprawie stosowania procedur HACCP w małych przedsiębiorstwach. Czytamy w nim, że zasady HACCP nie stanowią celu, a jedynie środek do jego osiągnięcia, którym jest zagwarantowanie najwyższych standardów higieny środków spożywczych. Przedsiębiorca może więc odwoływać się do innych metody, które w sposób skuteczny i efektywny mogą zastąpić zastosowanie "siedmiu zasad HACCP"

- W zasadzie wystarczy stosować się do zasad dobrej praktyki zawodowej - mówi Sylwester Wilczek z Instytutu Prawa Spółek i Inwestycji Zagranicznych.

Niewielu przedsiębiorców wie o tym, że HACCP nie jest obligatoryjny, a co gorsza wiedzy takiej nie mają jeszcze wszystkie instytucje kontrolne. Z wyjątkami. W olkuskim Sanepidzie na pytanie, jakie wymogi trzeba spełnić, żeby otworzyć w tym mieście pizzerię, szefowa referatu kontroli powiatowego Sanepidu uspokoiła nas, że wcale nie trzeba wdrażać HACCP, bo wystarczy stosować się do ogólnych przepisów dobrej praktyki zawodowej.

- Szkoda, że Sanepid nie był równie liberalny kilka lat temu. Wtedy musieliśmy ponieść gigantyczny wysiłek, by dostosować się do wymogów HACCP. Alternatywą było zamknięcie firmy - mówi Kazimierz Czekaj.

CO TO JEST HACCP?

Skrót pochodzi od pierwszych liter angielskiej nazwy Hazard Analysis and Critical Control Point, co tłumaczy się jako, Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli. Mówiąc w dużym skrócie HACCP to system kontroli wewnętrznej, który ma gwarantować, że żywność opuszczająca zakład produkcyjny nie zaszkodzi konsumentowi.

Źródło: Interia.pl – 2.05.2006


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji