Piątek 22 Czerwiec 2018

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Gault&Millau Tour 2017 odbył się w Krakowie

Aktualności gastronomiczne


Gault&Millau Tour 2017 odbył się w Krakowie


Dodano: 2017-09-12

Drukuj

Wyślij



Zwycięzcy G&M tour


Za nami 3. edycja polskiego Gault&Millau Tour, której gospodarzem była Restauracja L’atmosphere mieszcząca się w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport. Podczas gali przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z południa Polski. Jednym ze zwycięzców był Miłosz Kowalski, szef kuchni balickiego hotelu, który otrzymał wyróżnienie w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej.
 
Licznie przybyli na to wydarzenie uczestnicy - wśród których znaleźli się szefowie restauracji z regionu Małopolski, Podkarpacia i Śląska, przedstawiciele prasy lokalnej i branżowej, sponsorzy oraz zaproszeni goście - mogli przede wszystkim skosztować pokazowych dań przygotowanych przez zwycięzców. Była to także doskonała okazja do nawiązania nowych kontaktów, zdobycia kolejnego doświadczenia i poznania najnowszych trendów kulinarnych.


 
Regionalne nagrody Gault&Millau w pozostałych czterech kategoriach otrzymali: Szef Roku – Dominik Duraj (Restauracja Villa Gardena w Chorzowie), Szef Jutra – Daniel Myśliwiec (Restauracje Karakter i Zazie Bistro w Krakowie), Młody Talent – Michał Cienki (Restauracja Amarylis w Krakowie) oraz Kobieta Szef – Patrycja Stefanów-Kot (Restauracja Koncertowa w Krynicy-Zdroju).

Nagrodzeni szefowie zaprezentowali swoje dania podczas 20-minutowych pokazów przygotowywanych na mobilnej kuchni. Były to m.in. solony pstrąg ojcowski z perfumowanym ogórkiem, Cydrem Smykan i lodami cydrowymi, a także łosoś marynowany gorczycą i miodem z sałatką z glonów wakame z imbirem, mango i koprem włoskim czy pierś kaczora z foie gras, śliwką i chrzanem.  Kula z mlecznej czekolady z kremem angielskim o smaku tytoniu i galaretką z wina jarzębinowego stanowiła wyśmienity deser. Wszyscy goście otrzymali porcje degustacyjne przygotowywane przez zespół Restauracji L’atmosphere.

- Bycie gospodarzem tego wydarzenia było dla nas nie lada wyzwaniem – komentuje Monika Wilk, Specjalista ds. Marketingu w Hilton Garden Inn Kraków Airport, odpowiedzialna za organizację tej edycji po stronie balickiego hotelu. - Szczególnie zależało nam na profesjonalnej obsłudze zaproszonych gości, jak i zbudowaniu wspaniałej atmosfery miejsca - tak, by wydarzenie to na długo pozostało w pamięci uczestników. Jestem przekonana, że nam się udało – dodaje.

L’atmosphere to obszerna, elegancka i pięknie oświetlona restauracja, która znajduje się w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport – naprzeciwko terminala Kraków Airport. Szefem kuchni jest Miłosz Kowalski – utalentowany i nagradzany propagator polskiej kuchni i regionalnych produktów. Menu restauracji jest przemyślane, niezbyt długie i nowatorskie, a fantazja szefa kuchni i jego umiejętności łączą w zgrabną całość rozmaite smaki i tekstury. Restauracja nagrodzona jest czapką Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska

Hotel Hilton Garden Inn Kraków Airport znajduje się tuż przy lotnisku Kraków Airport, zaledwie 12 km od historycznej części Krakowa. W dogodnie zlokalizowanym obiekcie mieści się 155 komfortowo urządzonych pokoi. Z myślą o turystach biznesowych przygotowano przestronne centrum konferencyjne o powierzchni 743m²  składające się z dziewięciu sal konferencyjnych, boardroom’u oraz foyer.


Źródło: Hilton Kraków Airport Hotel – 08.09.2017
 


Komentarze:

Restauracja Cesarska jedną ze 100 najlepszych restauracji w Polsce ...więcej»

Jak Polacy zamawiają jedzenie? Najnowsze trendy w raporcie "Polska na Talerzu 2018" ...więcej»

Do 2025 roku Nestle Waters z certyfikatem Alliance for Water Stewardship Standard ...więcej»

Sfinks z Fabryką Pizzy w Kołobrzegu ...więcej»

Bezpłatna książka edukacyjna wydana przez Makro we wszystkich szkołach gastronomicznych w Polsce ...więcej»

Costa Coffee wyłoniła najlepszego baristę w Polsce! ...więcej»

Makro partnerem festiwalu „Slow Fest Sopot” ...więcej»

Zapraszamy na „Nowości ze smakiem kurek i koperku”! ...więcej»

Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty ...więcej»

Tomasz Purol szef kuchni restauracji w Blow Up Hall 5050 zaprasza na jesienne menu ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

stat4u

Copyright ©2015 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji