Hotele Mercure Helios i Gromada w Toruniu gościły u siebie hokeistów reprezentacji narodowych biorących udział w mistrzostwach świata Grupy B w Hokeju na lodzie – czytamy w portalu Nowości.
Z sześciu drużyn narodowych uczestniczących w mistrzostwach aż cztery mieszkały w hotelu „Mercure Helios”. Był to główny hotel imprezy. Tu gościli zawodnicy z Ukrainy, Włoch, Rumunii i Polski.
Szefowie kuchni przygotowali dla zawodników wiele smakowitych dań. Były to, między innymi zraziki nadziewane grzybami, rolada hawajska, indyk nadziewany morelami i wiele innych. Zbierając siły do walki na lodowisku, hokeiści zjedli w czasie mistrzostw ponad 200 kg kurczaków i ponad 100 kg ryb – informuje przedstawiciel hotelu, Piotr Różański.
Wśród rozmaitych ciast największą popularnością cieszył się keks.
- Oprócz obiadów i kolacji, które były dopasowane do terminów meczów i treningów, każda z drużyn zażyczyła sobie dodatkowy posiłek przed meczem. Dla Polaków tym magicznym daniem były naleśniki i kawa. Włosi tradycyjny makaron zamienili na omlet, żółty ser i banany - dodaje Piotr Różański.
Hokeiści z Holandii i Wielkiej Brytanii mieszkali w hotelu „Gromada”.
- Serwowaliśmy im kuchnię polską i mówili, że są zadowoleni z wyżywienia - mówi Elżbieta Grondzka z hotelu „Gromada”. - Były zrazy wołowe i indyk w jarzynach. Dopiero na koniec pobytu zaproponowaliśmy bigos. Wcześniej stawialiśmy na dania kaloryczne, ale smaczne. Jedli je przecież sportowcy. Dlatego oferowaliśmy lżejsze sosy i makarony. Były też ciasta, ale oczywiście bez kremów.
Źródło: Nowości – 18.04.2009 r.
|