|
Kuchnia w szkole (fot. Daniel Adamski/gazeta.pl)
|
Zakończyła się modernizacja gorzowskiego gastronomika. Teraz wyposażenia szkoły może pozazdrościć niejeden obiekt noclegowy – czytamy w Gazecie Wyborczej.
Śmiało można powiedzieć, że szkoła osiągnęła najwyższy europejski poziom. Do szkoły wchodzi się jak do hotelu. W holu recepcja, kącik dla gości hotelowych, ze stolikiem i fotelami. Jest elegancka sala restauracyjna i zaplecze kuchenne z takim samym sprzętem jak w renomowanych hotelach. To na dole budynku przy Okólnej. Na piętrze z kolei znajdują się dwie nowoczesne pracownie gastronomiczne, cztery multimedialne pracownie języka niemieckiego i dwie pracownie regionalne.
- To nowoczesne wyposażenie na najwyższym poziomie. Myślę, że nasi absolwenci podejmując pracę w najlepszych hotelach czy restauracjach będą mogli uczyć swoich szefów, jak pracować na takim sprzęcie - mówi Małgorzata Pawłowska, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych. Modernizacja powstała w ramach projektu Kuchnia Transgraniczna, który szkoła realizuje wspólnie z Centrum Kształcenia Zawodowego Przemysłu Budowlanego z Frankfurtu. Projekt jest finansowany przez Fundusz Europejskiej Współpracy Terytorialnej. Gastronomik dostał prawie 765 tys. euro, miasto dodało jeszcze 1,6 mln zł.
Źródło: Gazeta Wyborcza Gorzów – 24.02.2011 r.
|