Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Rusza sezon turystyczny na Mazurach | Aktualności hotelarskie z kraju
Rusza sezon turystyczny na Mazurach
|
Hotel Mazovia (fot. wrota.warmia.mazury.pl)
|
Nowy sezon turystyczny na Mazurach tradycyjnie rozpoczyna się od długiego majowego weekendu. Branża hotelarska przygotowała w tym roku szereg nowych propozycji – relacjonuje dziennik Rzeczpospolita.
Stosunkowo wysokie nakłady inwestycyjne poniesiono na przygotowanie bazy w Giżycku. Na inwestycje te wydano prawie 200 mln złotych. W mieście powstały dwie nowe uliczki zabudowane mazurskimi kamieniczkami. – Będą tu kawiarenki, pensjonaty, lodziarnie, restauracje, sklepy. Projekty domów zatwierdzało miasto, są ciekawe. Mamy wśród nich np. dom z krzywym oknem – opowiada Jolanta Piotrowska, burmistrz Giżycka. – Inwestorzy sami się zgłaszają. Dzięki temu w pokrzyżackim zamku już w tym sezonie ruszy luksusowy hotel. Gotowy jest też trzygwiazdkowy hotel Mazowia – mówi burmistrz.
Nadzieję na turystyczny najazd ma również leżące w pobliżu Mikołajek niewielkie miasteczko Ryn, które już teraz odwiedzane jest przez gości z całego świata. Ich zainteresowanie wzbudza największy na Mazurach zamek krzyżacki odrestaurowany przez lokalnego biznesmena Andrzeja Dowgiałło. Hotel na zamku stał się centrum kultury rycerskiej. W tym roku oprócz rycerskich biesiad i turniejów zainaugurowana zostanie akademia gotowania i rejsy zabytkowym żaglowcem po wielkich jeziorach. Obiekt ten powiększył, i tak już spory, turystyczny stan posiadania rodziny Dowgiałło, która może się pochwalić m.in. biurem podróży Traveland, karczmą w Gietrzwałdzie, hotelem Anders w Starych Jabłonkach, osadą warmińską w Guzowym Piecu i hotelem spa w Miłomłynie.
W Lidzbarku Warmińskim natomiast w majowy weekend ruszy hotel Krasicki, który będzie dysponował 125 pokojami oraz bogatym zapleczem konferencyjnym, w tym salą konferencyjną na 450 miejsc, trzema salami wielofunkcyjnymi (dodatkowe sto miejsc), a także restauracją hotelową na 240 osób.
Sezon ruszył także w gospodarstwach agroturystycznych i stadninach, ze wzbogaconymi jak co roku ofertami.
Źródło: Rzeczpospolita – 01.05.2011
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |