Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Rząd w obronie VATu na żywność

Aktualności hotelarskie z kraju


Rząd w obronie VATu na żywność


Dodano: 2006-12-18

Drukuj

Wyślij


Polski rząd chce uzyskać zgodę Komisji Europejskiej na przedłużenie obowiązywania obniżonej, 3-proc. stawki VAT na produkty rolne, żywność i niektóre usługi gastronomiczne.

W aktualizacji programu konwergencji, przesłanej do Brukseli 1 grudnia tego roku, resort finansów zapowiedział zmianę 3-proc. stawki VAT na 7-proc. Tę pierwszą bowiem możemy stosować tylko do końca kwietnia 2008 roku. Są nią objęte m.in. zboża, ziemniaki, warzywa, winogrona, orzechy laskowe i włoskie, a także zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby oraz produkty rybne przetworzone i zakonserwowane, oleje i tłuszcze zwierzęce, mleko płynne przetworzone. Cała lista obejmuje ponad 60 pozycji. Trzyprocentowa stawka VAT dotyczy też usług gastronomicznych - chodzi tu głównie o gospodarstwa agroturystyczne. W przypadku pozostałych usług gastronomicznych, np. restauracji, obowiązuje siedmioprocentowa stawka VAT. Restauratorzy będą mogli ją stosować tylko do końca przyszłego roku. Od pierwszego stycznia 2008 roku podatek wzrośnie do 22 proc.

Polski rząd będzie się starał przesunąć datę zmiany stawki trzyprocentowej. Na razie jednak nie ujawniono, jakie są nasze oczekiwania w tej sprawie.

- Możemy się starać o wydłużenie okresu stosowania niższej stawki podatku, posługując się argumentami socjalnymi - wyjaśnia Jerzy Martini, prawnik z kancelarii Backer & Mckenzie. - Nasze rolnictwo cały czas odbiega bowiem poziomem od zachodnioeuropejskiego. A w Unii Europejskiej są kraje, które mogą stosować niższe stawki podatku.

Ważne jest to także z innego powodu - najniższa stawka VAT obejmuje podstawowe produkty. Podniesienie podatku na nie spowoduje najprawdopodobniej podniesienie cen dla konsumenta. - Istnieje duże ryzyko, że producenci przeniosą cały koszt podwyższonego podatku na ceny, bo marże na produkty nisko przetworzone są tak małe, że nie ma szans na jeszcze większe obniżenie - wyjaśnia Łukasz Tarnawa, główny ekonomista PKO BP.

Źródło: Rzeczpospolita – 18.12.2006 r.


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji