Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Właścicielka hotelu Wilga laureatką... | Aktualności hotelarskie z kraju
Właścicielka hotelu Wilga laureatką ogólnopolskiego konkursu Sposób na Sukces
|
Hotel Wilga w Mierzęcicach (fot. Kamila Taborska-farmer.pl)
|
Laureatką indywidualnej nagrody I stopnia XI edycji konkursu „Sposób na Sukces” została Alfreda Perczak za rewitalizację należących wcześniej do wojska budynków i uruchomienie Hotelu "Wilga" – doniosła Polska Agencja Prasowa
Patronat honorowy nad konkursem objęli prezydent RP Bronisław Komorowski oraz minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki. Jego organizatorami są m.in. MRiRW, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Bank Gospodarki Żywnościowej oraz Centrum Doradztwa Rolniczego. Podczas wręczenia nagród finalistom sekretarz stanu w Kancelarii Prezydenta Dariusz Młotkiewicz podkreślił, że "polska wieś potrzebuje sukcesów", a laureaci konkursu przyczyniają się do rozwoju przedsiębiorczości na wsi oraz tworzenia tam nowych miejsc pracy.
Alfreda Perczak, właścicielka firmy Pol-Trans Catering nabyła w drodze przetargu budynki byłego osiedla wojskowego w Mierzęcicach, w sąsiedztwie lotniska Katowice-Pyrzowice, w którym urządziła biuro firmy, a następnie zakład produkcyjny, 3 sale bankietowe i pomieszczenia magazynowe. W kolejno dokupywanych budynkach powstawały: pensjonat Iskra, siłownia, sauna, solarium, gabinet kosmetyczny i gabinet masażu
W związku z rosnącym zapotrzebowaniem na tego typu usługi (klientami firmy są nie tylko hotelowi goście, ale również okoliczni mieszkańcy) na potrzeby biznesu zaadoptowano byłe przedszkole i jesienią 2009 roku otwarto trzygwiazdkowy hotel Wilga. Jego lokalizacja była przysłowiowym strzałem w dziesiątkę - przy lotnisku, przy drodze ekspresowej łączącej miasta Śląska, a jednocześnie w bardzo spokojnej okolicy, w sosnowym lesie, poza obszarem lotów.
- Uruchomienie hotelu Wilga pozwoliło na stworzenie 120 miejsc hotelowych oraz wprowadzenie na rynek obiektu łączącego kilka kategorii usług – mówi Alfreda Perczak. – Ich kompleksowość jest cechą wyróżniającą hotel wśród konkurencji. Klienci byli zmuszeni do korzystania z oferty hotelowej w Katowicach, gdzie ma ona zdecydowanie miejski charakter.
W hotelu znalazło pracę 78 osób, a ponadto mieszkańcy gminy mają możliwość sprzedaży swoich produktów, bowiem Firma Pol-Trans Catering zajmuje się cateringiem lotniczym, a jej odbiorcami są m.in. Lot, Lufthansa i Wizz Air.
Źródło: Farmer.pl - 12.04.11, PAP - 28.06.2011
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |