Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Kuchnia fusion i technika sous vide w restauracji... | Aktualności hotelarskie z kraju
Kuchnia fusion i technika sous vide w restauracji Sunlight
|
Piotr Nadolski - nowy szef kuchni restauracji Sunlight
|
Na Śląsk zawitały najnowsze światowe trendy kulinarne wraz z pojawieniem się nowego szefa kuchni restauracji Sunlight. Piotr Nadolski w prowadzonej przez siebie restauracji w hotelu angelo Katowice zaskakuje kreatywnością w łączeniu smaków i kompozycji potraw.
Od 1 lipca 2011r. katowicka restauracja Sunlight otwiera się na nowe impresje kulinarne za sprawą nowego szefa kuchni Piotra Nadolskiego - człowieka, którego pasją i pomysłem na życie jest gotowanie. „Kreatywna kuchnia, która ma być równocześnie zdrowa, smaczna i wykwintna” to credo nowego mistrza. W restauracji Sunlight postanowił połączyć dwa nowoczesne podejścia do gotowania: kuchnię fusion i technikę sous vide. „Gdy raz spróbujesz sous vide, nie ma już odwrotu.” – podkreśla Nadolski.
Nowa galeria smaków w restauracji Sunlight Nowe menu restauracji Sunlight wyróżnia się niezwykłym urozmaiceniem oraz śmiałym łączeniem smaków tradycyjnej polskiej kuchni, lekkich potraw śródziemnomorskich i wyrazistych orientalnych – jak na prawdziwą kuchnię fusion przystało. Każda kompozycja kulinarna to odrębna impresja artystyczna, zaskakująca nietypowym aromatem i wyglądem. W menu można znaleźć takie specjały jak: • cappuccino grzybowe z pianką z zielonego curry i piaskiem orzechowo-kawowym • sałatka z selera naciowego i świeżego szpinaku z dodatkiem karmelizowanych orzechów oraz dipem z sera gorgonzola i świeżej kolendry • pieczony łosoś z sosem z alg morskich i suszonymi pomidorami podawany z purre z zielonego groszku i ziemniaków oraz brokułami w tempurze • filet z kaczki w sosie wiśniowym, podany z kluskami śląskimi i zapiekanką z buraków • suflet czekoladowo-marchewkowy z marmoladą pomarańczowo-imbirową
Jako zwieńczenie uczty restauracja Sunlight proponuje lampkę jednego z 80 serwowanych win, które zostaną dopasowane do posiłku przez doświadczonego sommeliera.
Piotr Nadolski żadnych wyzwań się nie boi Piotr Nadolski od 15 lat jest profesjonalnie związany z gotowaniem. Swoją przygodę z kuchnią rozpoczął w domu, gdzie starszy brat – również kucharz – wprowadził go do świata kulinariów. Następnie wyrabiał swój własny styl w najlepszych restauracjach w Łodzi i okolicy - restauracji hotelu „Zameczek” w Grotnicy czy też „Dworek” w Łodzi, później w Wielkiej Brytanii w hotelu Radisson SAS w Leeds i restauracji Est Est Est w Londynie. Gotował również na przyjęciu urodzinowym znanych polityków oraz dla „Dzień Dobry TVN”.
Z chęcią podejmuje się niestandardowych przedsięwzięć kulinarnych, takich jak grill na 3000 osób czy dbanie o dietę zespołu Blue Cafe. W maju 2010r. brał udział w spektakularnym projekcie „Dinner in the Sky”, który znalazł się na liście „World’s Most Extravagant Meals” magazynu Forbes. Obiad dla 24 osób z gotowaniem na żywo odbywał się na platformie znajdującej się 50 m nad ziemią. Teraz Piotr Nadolski podjął się kolejnego wyzwania - uczynienia z restauracji Sunlight jednego z najchętniej odwiedzanych, nie tylko przez gości hotelu angelo, luksusowych lokalów gastronomicznych w Katowicach. Metodą na sukces ma być połączenie kuchni fusion z techniką sous vide.
Gwarancja udanej uczty Fusion to podróże kulinarne, łączenie zalet różnych kuchni etnicznych i odkrywanie w nich tego, co najlepsze. Fusion to także sposób podania, który sprawia, że każde danie jest swoistym dziełem sztuki. Piotr Nadolski poznał i zasmakował w niej podczas swojej pracy w Wielkiej Brytanii.
Zdobyte tam doświadczenie wpłynęło również na wprowadzenie techniki sous vide do kuchni restauracji Sunlight. „Sous-vide przypomina nieco tradycyjne pieczenie w glinie - dania gotuje się w stałej, niskiej temperaturze w hermetycznie zamkniętym opakowaniu. Potrawy dosłownie duszą się we własnym sosie. Dzięki temu są bardziej aromatyczne, delikatniejsze i zdrowsze.” – uzasadnia swój wybór Nadolski. Wprawdzie ich przygotowanie zajmuje więcej czasu, ale doznania smakowe wynagradzają to oczekiwanie. Soczyste i miękkie dania – od przystawek, przez dania główne po desery - mają więcej aromatu, witamin i minerałów, a ich smak jest bardziej wyrazisty.
Źródło: Vienna International Hotels & Resorts Oddział w Polsce - 1.07.2011
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |