Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Kuchnia fusion i technika sous vide w restauracji...

Aktualności hotelarskie z kraju


Kuchnia fusion i technika sous vide w restauracji Sunlight


Dodano: 2011-07-02

Drukuj

Wyślij



Piotr Nadolski - nowy szef kuchni restauracji Sunlight


Na Śląsk zawitały najnowsze światowe trendy kulinarne wraz z pojawieniem się nowego szefa kuchni restauracji Sunlight. Piotr Nadolski w prowadzonej przez siebie restauracji w hotelu angelo Katowice zaskakuje kreatywnością w łączeniu smaków i kompozycji potraw.

Od 1 lipca 2011r. katowicka restauracja Sunlight otwiera się na nowe impresje kulinarne za sprawą nowego szefa kuchni Piotra Nadolskiego - człowieka, którego pasją i pomysłem na życie jest gotowanie. „Kreatywna kuchnia, która ma być równocześnie zdrowa, smaczna i wykwintna” to credo nowego mistrza. W restauracji Sunlight postanowił połączyć dwa nowoczesne podejścia do gotowania: kuchnię fusion i technikę sous vide. „Gdy raz spróbujesz sous vide, nie ma już odwrotu.” – podkreśla Nadolski.

Nowa galeria smaków w restauracji Sunlight
Nowe menu restauracji Sunlight wyróżnia się niezwykłym urozmaiceniem oraz śmiałym łączeniem smaków tradycyjnej polskiej kuchni, lekkich potraw śródziemnomorskich i wyrazistych orientalnych – jak na prawdziwą kuchnię fusion przystało. Każda kompozycja kulinarna to odrębna impresja artystyczna, zaskakująca nietypowym aromatem i wyglądem. W menu można znaleźć takie specjały jak:
• cappuccino grzybowe z pianką z zielonego curry i piaskiem orzechowo-kawowym
• sałatka z selera naciowego i świeżego szpinaku z dodatkiem karmelizowanych orzechów oraz dipem z sera gorgonzola i świeżej kolendry
• pieczony łosoś z sosem z alg morskich i suszonymi pomidorami podawany z purre z zielonego groszku i ziemniaków oraz brokułami w tempurze
• filet z kaczki w sosie wiśniowym, podany z kluskami śląskimi i zapiekanką z buraków
• suflet czekoladowo-marchewkowy z marmoladą pomarańczowo-imbirową



Jako zwieńczenie uczty restauracja Sunlight proponuje lampkę jednego z 80 serwowanych win, które zostaną dopasowane do posiłku przez doświadczonego sommeliera.

Piotr Nadolski żadnych wyzwań się nie boi
Piotr Nadolski od 15 lat jest profesjonalnie związany z gotowaniem. Swoją przygodę z kuchnią rozpoczął w domu, gdzie starszy brat – również kucharz – wprowadził go do świata kulinariów. Następnie wyrabiał swój własny styl w najlepszych restauracjach w Łodzi i okolicy - restauracji hotelu „Zameczek” w Grotnicy czy też „Dworek” w Łodzi, później w Wielkiej Brytanii w hotelu Radisson SAS w Leeds i restauracji Est Est Est w Londynie. Gotował również na przyjęciu urodzinowym znanych polityków oraz dla „Dzień Dobry TVN”.

Z chęcią podejmuje się niestandardowych przedsięwzięć kulinarnych, takich jak grill na 3000 osób czy dbanie o dietę zespołu Blue Cafe. W maju 2010r. brał udział w spektakularnym projekcie „Dinner in the Sky”, który znalazł się na liście „World’s Most Extravagant Meals” magazynu Forbes. Obiad dla 24 osób z gotowaniem na żywo odbywał się na platformie znajdującej się 50 m nad ziemią. Teraz Piotr Nadolski podjął się kolejnego wyzwania - uczynienia z restauracji Sunlight jednego z najchętniej odwiedzanych, nie tylko przez gości hotelu angelo, luksusowych lokalów gastronomicznych w Katowicach. Metodą na sukces ma być połączenie kuchni fusion z techniką sous vide.

Gwarancja udanej uczty
Fusion to podróże kulinarne, łączenie zalet różnych kuchni etnicznych i odkrywanie w nich tego, co najlepsze. Fusion to także sposób podania, który sprawia, że każde danie jest swoistym dziełem sztuki. Piotr Nadolski poznał i zasmakował w niej podczas swojej pracy w Wielkiej Brytanii.

Zdobyte tam doświadczenie wpłynęło również na wprowadzenie techniki sous vide do kuchni restauracji Sunlight. „Sous-vide przypomina nieco tradycyjne pieczenie w glinie - dania gotuje się w stałej, niskiej temperaturze w hermetycznie zamkniętym opakowaniu. Potrawy dosłownie duszą się we własnym sosie. Dzięki temu są bardziej aromatyczne, delikatniejsze i zdrowsze.” – uzasadnia swój wybór Nadolski. Wprawdzie ich przygotowanie zajmuje więcej czasu, ale doznania smakowe wynagradzają to oczekiwanie. Soczyste i miękkie dania – od przystawek, przez dania główne po desery - mają więcej aromatu, witamin i minerałów, a ich smak jest bardziej wyrazisty.

Źródło: Vienna International Hotels & Resorts Oddział w Polsce - 1.07.2011


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji