Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Stanisław Bobowski nowym szefem kuchni w Radisson...

Aktualności hotelarskie z kraju


Stanisław Bobowski nowym szefem kuchni w Radisson Blu Kraków


Dodano: 2011-07-19

Drukuj

Wyślij



Stanisław Bobowski


Od lipca tego roku hotel Radisson Blu w Krakowie ma nowego szefa kuchni. Został nim Stanisław Bobowski, kucharz z wieloletnim doświadczeniem. Jaki jest jego pomysł na kuchnię krakowskiego hotelu?

Nowy szef kuchni krakowskiego hotelu, Stanisław Bobowski, trafił do 5-gwiazdkowego Radisson Blu z Wielkiej Brytanii. Przez kilka lat zajmował tam stanowisko zastępcy szefa kuchni w hotelu Royal Bristol Marriott, a następnie, jako jedyny Polak w Anglii – stanowisko szefa kuchni hotelu Marriott w Swindon. Wcześniej przez 6 lat pracował na luksusowych statkach pasażerskich linii Princess Cruises, które na rejsy po całym świecie – od Alaski po Malediwy – zabierały nawet 2600 pasażerów.

Okres pływania na statkach, był dla mnie wielką szkołą gotowania i życia, bo zaczynając tam pracę jako asystent kucharza i kończąc jako pierwszy kucharz byłem już inną osobą – świadomą swoich umiejętności i nie bojącą się nowych wyzwań – wspomina Stanisław Bobowski.

Nowy szef kuchni hotelu Radisson Blu jest współzałożycielem i honorowym wice-prezesem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników na Wyspach Brytyjskich. Jaki jest jego pomysł na kuchnię krakowskiego hotelu Radisson Blu?

Po pierwsze klasyka najlepszych polskich smaków. Nowy szef jest przekonany, że Polska jest krajem pełnym doskonałych produktów, które przez nas samych nie zawsze są doceniane.

Nasza jagnięcina jest równie dobra jak ta z Nowej Zelandii, a naszych regionalnych serów śmiało mogliby pozazdrościć nam Francuzi i Włosi. Zamiast sprowadzać takie produkty zamrożone z zagranicy doceńmy raczej te produkowane lokalnie ze względu na ich świetny smak i świeżość. Naprawdę możemy się nimi chwalić – mówi Stanisław Bobowski. Uważa, że należy pomagać lokalnym producentom, oraz że zadaniem szefa kuchni jest poznać ludzi, od których zamawia produkty, tak by miał pewność otrzymania produktów najwyższej jakości.

Musimy promować polskość ale róbmy to w sposób ciekawy, wykorzystując smaki i osiągnięcia kuchni europejskiej – mówi. Jego pomysły to na przykład gravadlax (łosoś) marynowany w buraczkach i polskiej wódce, czy deska polskich serów do wina, polska jagnięcina na dwa sposoby – jako indyjska kofta i grillowany comber.

Prywatnie Stanisław Bobowski lubi podróże i fotografowanie.


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji