|
Meksykański talerz
|
Kuchnia meksykańska to różnorodność przypraw, smaków i aromatów. Kojarzy się ze słońcem, surowym krajobrazem i intensywnymi kolorami. Ze względu na sezonowość składników wczesną jesienią smakuje najlepiej. We wrześniu zagościła w restauracji Milk&Co krakowskim Radissonie w swojej najlepszej, oryginalnej formie.
Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej popularnych kuchni świata, a jednocześnie jej tradycyjna wersja jest w świecie bardzo mało znana. To dlatego, że dania kojarzone w Europie z etykietą „100% mexican” często niewiele mają wspólnego z oryginałem, a opierają się na tzw. „tex-mex”, czyli na daniach na wzór meksykański wykreowanych w Teksasie. W hotelu Radisson Blu można teraz skosztować prawdziwie meksykańskich potraw.
Czyli jakich? W Meksyku na żadnym stole nie zabraknie salsy - sosu przygotowanego na bazie chili, tortillas, czyli kukurydzianych lub pszennych placków zastępujących chleb, oraz pikantnych sosów. Podaje się przekąski zwane tentempies, czy znaną w Polsce quesadillę – dwa placki kukurydziane przekładane serem (queso) chihuahua. Popularne są mięsa, ryby, fasola, kukurydza, a także awokado, pomidory, zielone tomatillos, kaktus nopal, owoce tropikalne jak ananasy i papaje, wanilia, dynie, zioła i kakao.
Od pewnego czasu rozwija się w Meksyku styl gotowania polegający na przywróceniu na stoły przepisy babć i prababć, ale z dodatkiem czegoś nowego – na przykład halibut w tortilli z czosnkiem, chili, pomidorami i liściem bananowca. Ukoronowaniem starań o przywrócenie kuchni Meksykańskiej jej pierwotnego smaku jest wpisanie jej na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
„W Milk&Co zaprezentujemy prawdziwą kuchnię meksykańską z doskonałym, oryginalnym smakiem i południową pikanterią. By przygotowywane tutaj potrawy nie różniły się od tych z Ameryki Środkowej zaprosiliśmy na ten czas do współpracy Damiana Trejo – Szefa Kuchni z Meksyku” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu w Krakowie.
Niektóre meksykańskie potrawy, chociaż wywodzą się z konkretnych regionów, można spotkać w całym kraju. Inne mają wyłącznie lokalny charakter. Aby naprawdę poznać i polubić prawdziwą kuchnię meksykańską najlepiej zwiedzić Meksyk. Ale na co dzień nie trzeba jechać aż tak daleko by zjeść wyśmienitą kolację i dania rodem z Ameryki Środkowej. We wrześniu krakowska restauracja Milk&Co – znajdująca się w hotelu Radisson Blu – serwuje je w każdy czwartki, piątki i soboty w formie bufetu Surf&Turf. W menu między innymi: ceviche, ensalada de nopales, tacos al pastor, tacos de mole, guacamole, tamales... i inne.
Oto kilka przepisów na dania meksykańskie serwowane w Milk&Co przez Damiana Trejo i Staniasława Bobowskiego:
Salpicon de res / Sałatka z wołowiny
Składniki • 400 g gotowanej wołowiny • 2 pokrojone w kostkę pomidory • 1 pokrojona w kostkę cebula • 10 cienko pokrojonych rzodkiewek • Sok z 2 cytryn • Posiekana kolendra • Pokrojona sałata lodowa • Sol, pieprz
Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Serwuj z chipsami z tortilli.
Tacos de pescado / Rybne Tacos
Składniki • 500 g filetów z ryby (najlepiej halibut) • 1 l oleju do smażenia • Pszenna tortilla
Ciasto do ryby • 200 g maki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 0.3 l piwa • Chilli w proszku • Papryka w proszku • Sól, pieprz Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Następnie dodaj piwo. Mieszaj dokładnie, tak aby nie było grudek.
Garnisz • Pokrojona biała kapusta • 1 pokrojony pomidor • 1 pokrojona cebula • Kolendra • Pokrojona rzodkiewka Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Sos • Majonez • 1 łyżka chipotle pepper • 1 łyżka białego octu Wymieszaj wszystkie składniki razem
Podgrzej olej. Rybę pokrój w kawałki, przypraw sola i pieprzem, oprósz w mące. Zanurz w cieście,a następnie delikatnie zanurz w oleju. Smaż do koloru złotego. Podgrzej tortille i serwuj z kawałkiem ryby. Dodaj garnisz i sos. Serwuj z kawałkiem limonki.
Mango con rompope / Mango z adwokatem Składniki - Dojrzałe mango (obrane ze skorki przekrojone na pół) - Masło - Brązowy cukier - Cynamon - Adwokat Poktrojone mango dopraw cukrem i cynamonem. Usmaż na maśle dodaj adwokat i powoli zredukuj, tak aby likier zgęstniał. Serwuj na ciepło polane sosem i sorbetem z truskawek
Źródło: Radisson Blu Hotel Kraków - 4.09.2011 |