Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Kuchnia meksykańska w Radisson Blu Hotel Kraków

Aktualności hotelarskie z kraju


Kuchnia meksykańska w Radisson Blu Hotel Kraków


Dodano: 2011-09-04

Drukuj

Wyślij



Meksykański talerz


Kuchnia meksykańska to różnorodność przypraw, smaków i aromatów. Kojarzy się ze słońcem, surowym krajobrazem i intensywnymi kolorami. Ze względu na sezonowość składników wczesną jesienią smakuje najlepiej. We wrześniu zagościła w restauracji Milk&Co krakowskim Radissonie w swojej najlepszej, oryginalnej formie.

Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej popularnych kuchni świata, a jednocześnie jej tradycyjna wersja jest w świecie bardzo mało znana. To dlatego, że dania kojarzone w Europie z etykietą „100% mexican” często niewiele mają wspólnego z oryginałem, a opierają się na tzw. „tex-mex”, czyli na daniach na wzór meksykański wykreowanych w Teksasie. W hotelu Radisson Blu można teraz skosztować prawdziwie meksykańskich potraw.

Czyli jakich? W Meksyku na żadnym stole nie zabraknie salsy - sosu przygotowanego na bazie chili, tortillas, czyli kukurydzianych lub pszennych placków zastępujących chleb, oraz pikantnych sosów. Podaje się przekąski zwane tentempies, czy znaną w Polsce quesadillę – dwa placki kukurydziane przekładane serem (queso) chihuahua. Popularne są mięsa, ryby, fasola, kukurydza, a także awokado, pomidory, zielone tomatillos, kaktus nopal, owoce tropikalne jak ananasy i papaje, wanilia, dynie, zioła i kakao.



Od pewnego czasu rozwija się w Meksyku styl gotowania polegający na przywróceniu na stoły przepisy babć i prababć, ale z dodatkiem czegoś nowego – na przykład halibut w tortilli z czosnkiem, chili, pomidorami i liściem bananowca. Ukoronowaniem starań o przywrócenie kuchni Meksykańskiej jej pierwotnego smaku jest wpisanie jej na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

W Milk&Co zaprezentujemy prawdziwą kuchnię meksykańską z doskonałym, oryginalnym smakiem i południową pikanterią. By przygotowywane tutaj potrawy nie różniły się od tych z Ameryki Środkowej zaprosiliśmy na ten czas do współpracy Damiana Trejo – Szefa Kuchni z Meksyku” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu w Krakowie.

Niektóre meksykańskie potrawy, chociaż wywodzą się z konkretnych regionów, można spotkać w całym kraju. Inne mają wyłącznie lokalny charakter. Aby naprawdę poznać i polubić prawdziwą kuchnię meksykańską najlepiej zwiedzić Meksyk. Ale na co dzień nie trzeba jechać aż tak daleko by zjeść wyśmienitą kolację i dania rodem z Ameryki Środkowej. We wrześniu krakowska restauracja Milk&Co – znajdująca się w hotelu Radisson Blu – serwuje je w każdy czwartki, piątki i soboty w formie bufetu Surf&Turf. W menu między innymi: ceviche, ensalada de nopales, tacos al pastor, tacos de mole, guacamole, tamales... i inne.

Oto kilka przepisów na dania meksykańskie serwowane w Milk&Co przez Damiana Trejo i Staniasława Bobowskiego:

Salpicon de res / Sałatka z wołowiny

Składniki
• 400 g gotowanej wołowiny
• 2 pokrojone w kostkę pomidory
• 1 pokrojona w kostkę cebula
• 10 cienko pokrojonych rzodkiewek
• Sok z 2 cytryn
• Posiekana kolendra
• Pokrojona sałata lodowa
• Sol, pieprz

Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Serwuj z chipsami z tortilli.

Tacos de pescado / Rybne Tacos

Składniki
• 500 g filetów z ryby (najlepiej halibut)
• 1 l oleju do smażenia
• Pszenna tortilla

Ciasto  do ryby
• 200 g maki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 0.3 l piwa
• Chilli w proszku
• Papryka w proszku
• Sól, pieprz
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Następnie dodaj piwo. Mieszaj dokładnie, tak aby nie było grudek.

Garnisz
• Pokrojona biała kapusta
• 1 pokrojony pomidor
• 1 pokrojona cebula
• Kolendra
• Pokrojona rzodkiewka
Wymieszaj wszystkie składniki razem.

Sos
• Majonez
• 1 łyżka chipotle pepper
• 1 łyżka białego octu
Wymieszaj wszystkie składniki razem

Podgrzej olej. Rybę pokrój w kawałki, przypraw sola i pieprzem, oprósz w mące. Zanurz w cieście,a następnie delikatnie zanurz w oleju. Smaż do koloru złotego. Podgrzej tortille i serwuj z kawałkiem ryby. Dodaj garnisz i sos. Serwuj z kawałkiem limonki.

Mango con rompope / Mango z adwokatem
Składniki
- Dojrzałe mango (obrane ze skorki przekrojone na pół)
- Masło
- Brązowy cukier
- Cynamon
- Adwokat
Poktrojone mango dopraw cukrem i cynamonem. Usmaż na maśle dodaj adwokat i powoli zredukuj, tak aby likier zgęstniał. Serwuj na ciepło polane sosem i sorbetem z truskawek

Źródło: Radisson Blu Hotel Kraków - 4.09.2011


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji