|
Warszaty Dzień pierwszy
|
Podczas tegorocznej edycji targów Gastro Trendy w Poznaniu specjalną strefę poświęcono Paniom – zawodowo związanym z gastronomią. Pomysł stworzenia platformy komunikacji pomiędzy Kobietami Polskiej Gastronomii a środowiskiem branżowym zrealizowała inicjatywa „Gastronomia na Obcasach” powołana w ubiegłym roku przez Joannę Ochniak
„Edukacja oraz promocja osiągnięć kulinarnych Kobiet Polskiej Gastronomii na arenie krajowej i międzynarodowej - to główny cel naszej działalności, wpisujący się w podstawowe założenia inicjatywy Women in WACS, działającej przy Światowym Stowarzyszeniu Społeczności Kucharskiej – która nam patronuje” – podkreśla Ochniak.
Stoisko Gastronomia na Obcasach przyjęło postać kulinarnego teatru – szkoły. Każdy dzień poświęcony został jednemu z czynników tzw. PIRAMIDY ROZWOJU ZAWODOWEGO KOBIETY POLSKIEJ GASTRONOMII.
Pierwszego dnia oddano cześć „Narodowej Kuchni i Tradycji”. Ten dzień należał do Polek poszukujących kulinarnych inspiracji w naszym kulinarnym dziedzictwie. Na swoje warsztaty poświęcone polskiej kuchni z różnych regionów Polski zaprosiły Joanna Jakubiuk z Hanną Szymanderską, Grażyna Zaremba – Szuba, Arleta Żynel oraz Ewa Rataszewska-Kukla z córką Karoliną. Każdy warsztat kończył kurs o polskich winach, którego trenerką była Monika Bielki – Vescovi – dyplomowana sommelierka.
Drugiego dnia na kulinarnej scenie zrobiło się wyjątkowo KOBIECO, bowiem dzień poświęcono był sylwetkom spełnionych zawodowo kobiet np. Julii Child oraz kobiecej, subtelnej i pełnej kwiatów kuchni. Swoje specjały rodem z Francji prezentowała Arleta Żynel, następnie o smakach i zapach w kuchni z wykorzystaniem zdrowotnej mocy kiełków opowiadał i dania prezentował - Paweł Kibart. Bardzo duże wrażenie na uczestniczkach warsztatów zrobiła Małgorzata Kalemba – Drożdż, której dania obfitowały w kolory i zapachy pięknych jadalnych kwiatów oraz Ruska Ajtova, która specjalnie przyleciała z Macedonii, aby przybliżyć nam istotę i smak swojej narodowej kuchni.
Trzeciego dnia staraliśmy się podkreślić wysokie znaczenie kulinarnej edukacji w drodze do zawodowego sukcesu, poprzez naukę w szkołach kulinarnych, pracę z Mistrzem, podróże kulinarne oraz wymianę doświadczeń. Jednym słowem tego dnia scenę opanowali Kulinarni Mistrzowie tacy jak Kurt Scheller, Paweł Oszczyk, Paweł Bęś, Paweł Mieszała, Marcin Budynek i Piotr Gietner. Ostatni pokaz poświęcony został spełnieniu zawodowemu, które przynosi zaangażowanie w działalność charytatywną. Wystąpiła Joanna Ochniak wraz szefami kuchni, którzy towarzyszyli jej w Światowej Podróży Szefów Kuchni na rzecz Walki z Głodem, mającej na celu wsparcie głodujących dzieci w Afryce.
Ostatniego dnia scena należała do młodych, ambitnych szefów kuchni, którzy wykorzystując innowacyjne technologie promują polską kuchnię na miarę XXI wieku, zarówno na arenie krajowej jak i międzynarodowej. Tego dnia dla uczestniczek warsztatów wystąpili Sebastian Krauzowicz, Jacek Grochowina, Krzysztof Rabek, Patryk Dziamski oraz Paweł Kibart. Szefowie kuchni zachęcali do zabaw z technikami pomysłowości i iluzji wykonując m.in. efektowne kolorowe pianki; stosowania technik kuchni molekularnej; gotowania w niskich temperaturach. Na swoich warsztatach wykorzystywali metodę sous vide i planetarne roboty. Podkreślali również zdrowotne aspekty wszystkich serwowanych potraw. Całość dopełniła prezentacja współczesnych trendów winiarstwa i doboru win do potraw w wykonaniu naszej słynnej sommelierki Moniki Bielki – Vescovi.
|