Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » „Gastronomia na Obcasach” na Gastro...

Aktualności hotelarskie z kraju


„Gastronomia na Obcasach” na Gastro Trendach w Poznaniu


Dodano: 2011-10-01

Drukuj

Wyślij



Warszaty Dzień pierwszy


Podczas tegorocznej edycji targów Gastro Trendy w Poznaniu specjalną strefę poświęcono Paniom – zawodowo związanym z gastronomią.  Pomysł stworzenia platformy komunikacji pomiędzy Kobietami Polskiej Gastronomii a środowiskiem branżowym zrealizowała inicjatywa „Gastronomia na Obcasach” powołana w  ubiegłym roku przez Joannę Ochniak

Edukacja oraz promocja osiągnięć kulinarnych  Kobiet Polskiej Gastronomii na arenie krajowej i międzynarodowej - to główny cel naszej działalności, wpisujący się w podstawowe założenia inicjatywy Women in WACS, działającej przy Światowym Stowarzyszeniu Społeczności Kucharskiej – która nam patronuje” – podkreśla Ochniak.

Stoisko Gastronomia na Obcasach przyjęło postać kulinarnego teatru – szkoły. Każdy dzień poświęcony został jednemu z czynników tzw. PIRAMIDY ROZWOJU ZAWODOWEGO KOBIETY POLSKIEJ GASTRONOMII.

Pierwszego dnia oddano cześć „Narodowej Kuchni i Tradycji”. Ten dzień należał do Polek poszukujących kulinarnych inspiracji w naszym kulinarnym dziedzictwie. Na swoje warsztaty poświęcone polskiej kuchni z różnych regionów Polski zaprosiły Joanna Jakubiuk z Hanną Szymanderską, Grażyna Zaremba – Szuba, Arleta Żynel oraz Ewa Rataszewska-Kukla z córką Karoliną. Każdy warsztat kończył kurs o  polskich winach, którego trenerką była Monika Bielki – Vescovi – dyplomowana sommelierka.



Drugiego dnia na kulinarnej scenie zrobiło się wyjątkowo KOBIECO, bowiem dzień poświęcono był sylwetkom spełnionych zawodowo kobiet np. Julii Child oraz kobiecej, subtelnej i pełnej kwiatów kuchni. Swoje specjały rodem z Francji prezentowała Arleta Żynel, następnie o smakach i zapach w kuchni z wykorzystaniem zdrowotnej mocy kiełków opowiadał i dania prezentował - Paweł Kibart. Bardzo duże wrażenie na uczestniczkach warsztatów zrobiła Małgorzata Kalemba – Drożdż, której dania obfitowały w kolory i zapachy pięknych jadalnych kwiatów oraz Ruska Ajtova, która specjalnie przyleciała z Macedonii, aby przybliżyć nam istotę i smak swojej narodowej kuchni.

Trzeciego dnia staraliśmy się podkreślić wysokie znaczenie kulinarnej edukacji w drodze do zawodowego sukcesu, poprzez naukę w szkołach kulinarnych, pracę z Mistrzem, podróże kulinarne oraz wymianę doświadczeń. Jednym słowem tego dnia scenę opanowali Kulinarni Mistrzowie tacy jak  Kurt Scheller, Paweł Oszczyk, Paweł Bęś, Paweł Mieszała, Marcin Budynek i Piotr Gietner. Ostatni pokaz poświęcony został spełnieniu zawodowemu, które przynosi zaangażowanie w działalność charytatywną. Wystąpiła Joanna Ochniak wraz szefami kuchni, którzy towarzyszyli jej w Światowej Podróży Szefów Kuchni na rzecz Walki z Głodem, mającej na celu wsparcie głodujących dzieci w Afryce.

Ostatniego dnia scena należała do młodych, ambitnych szefów kuchni, którzy wykorzystując innowacyjne technologie promują polską kuchnię na miarę XXI wieku, zarówno na arenie krajowej jak i międzynarodowej. Tego dnia dla uczestniczek warsztatów wystąpili Sebastian Krauzowicz, Jacek Grochowina, Krzysztof Rabek, Patryk Dziamski oraz Paweł Kibart. Szefowie kuchni zachęcali do zabaw z technikami pomysłowości i iluzji wykonując m.in. efektowne kolorowe pianki; stosowania technik kuchni molekularnej; gotowania w niskich temperaturach. Na swoich warsztatach wykorzystywali metodę sous vide i planetarne roboty. Podkreślali również zdrowotne aspekty wszystkich serwowanych potraw. Całość dopełniła prezentacja współczesnych trendów winiarstwa i doboru win do potraw w wykonaniu naszej słynnej sommelierki Moniki Bielki – Vescovi.


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji