Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » STOP marnowaniu żywności!

Aktualności hotelarskie z kraju


STOP marnowaniu żywności!


Dodano: 2011-10-18

Drukuj

Wyślij


Marnowanie żywności to nie tylko narastający problem w gospodarstwach domowych. Ponad połowa żywności produkowanej obecnie na świecie zostaje stracona, zmarnowana, wyrzucona w rezultacie nieskutecznego zarządzania łańcuchem żywności np. w restauracjach i przez detalicznych dostawców żywności. Jak wynika z drugiej edycji badania World Menu Report, przeprowadzonego na zlecenie Unilever Food Solutions, społeczeństwo jest tym coraz bardziej zaniepokojone. Prawie 80% osób na świecie martwi się z powodu marnowania żywności w profesjonalnych kuchniach. Czas to zmienić!

Marnotrawstwo żywności stało się znaczącym problemem współczesnego świata. Codziennie, zarówno w domach, jaki i w restauracjach wyrzucane są ogromne ilości odpadów spożywczych. Światowy Dzień Żywności, który w tym roku, jak i w latach poprzednich, obchodzony był 16 X (od 1979 r.) może być początkiem zmian i podjęcia walki z ilością generowanych odpadów.

Celem obchodów Światowego Dnia Żywności, jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.



Konsumenci mówią NIE marnowaniu żywności w lokalach gastronomicznych
Ograniczenie ilości odpadów spożywczych to jedno z najpoważniejszych wyzwań stojących przed branżą gastronomiczną na całym świecie. Wyniki World Menu Report, badania przeprowadzonego na zlecenie Unilever Food Solutions w 8 krajach świata, w tym w Polsce, pokazują ten istotny problem w branży gastronomicznej – marnowanie żywności w lokalach, zarówno na etapie zamówienia surowców
i przygotowywania dania, jak również w postaci resztek pozostawionych przez gości na talerzach. Konsumenci na całym świecie jednoznacznie wskazali, że są zainteresowani zagadnieniem odpadów spożywczych, gdy jedzą poza domem. 8 na 10 osób w krajach zachodnich wyraziło troskę w kwestii marnowania żywności w profesjonalnych kuchniach. Opinię tę podzieliło aż 87% ankietowanych w krajach rozwijających się. Konsumenci chcieliby znać fakty dotyczące jedzenia – skąd pochodzi i co ostatecznie dzieje się z jego resztkami.

Ten wynik pobudził Unilever Food Solutions do podjęcia działań i nagłośnienia problemu marnowania żywności, a także złego gospodarowania odpadami przez lokale gastronomiczne. Zainspirował firmę do zaproponowania rozwiązań restauratorom i szefom kuchni, by zredukować ilość wytwarzanych odpadów. Unilever Food Solutions chce pomóc lokalom rozsądnie gospodarować odpadami.

W czym tkwi problem?
Według Programu Środowiskowego Organizacji Narodów Zjednoczonych (UNEP), ponad połowa artykułów spożywczych produkowanych na świecie jest zmarnowana lub wyrzucana, jako rezultat nieskutecznego zarządzania łańcuchem żywności, np. w restauracjach i przez detalicznych dostawców żywności. Restauracje i cała branża gastronomiczna są odpowiedzialne za generowanie znacznej ilości odpadów spożywczych.

Wnioski z World Menu Report wyraźnie pokazują, że ilość odpadów w profesjonalnych kuchniach musi zostać zredukowana, by chronić środowisko naturalne oraz zaspokoić oczekiwania gości i utrzymać ich satysfakcję z usług branży gastronomicznej.

Korzyści z rozsądnego gospodarowania odpadami jest wiele. Na pierwszym miejscu jest oczywiście pozytywny wpływ na środowisko, co działa korzystnie także na nasze zdrowie. Dodatkowy pożytek to również zysk finansowy, wynikający z mniejszego zużycia energii i minimalizacji opłat za gospodarkę odpadami. W ten sposób restauratorzy mogą zredukować koszty i zwiększyć wydajność w kuchni” – mówi Przemysław Kaczmarek, Szef Kuchni Unilever Food Solutions.

Moim zdaniem, jako szefa kuchni, gotowanie w sposób bardziej przyjazny środowisku jest obecnie koniecznością i jest zakorzenione w etosie profesjonalnego kucharza” – komentuje wyniki World Menu Report Kees van Erp, Globalny Szef Kuchni Unilever Food Solutions.

Małe kroki sposobem na sukces
Zmniejszenie ilości odpadów spożywczych w branży usług gastronomicznych oznacza redukcję kosztów gospodarki odpadami, zwiększoną wydajność kuchni i w końcu zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych. Już małe kroki mogą zaowocować dużą zmianą. Lepsza gospodarka zapasami, elastyczność menu, odpowiednia porcja, korzystanie z produktów sezonowych, efektywne kupowanie i przechowywanie to m.in. elementy, którymi restauracje powinny się zająć.

Unilever Food Solutions pragnie wykonać pierwszy krok w kierunku zachęcenia branży do proaktywnego szukania rozwiązania problemu marnowania żywności przez lokale gastronomiczne. Firma Unilever już podjęła odpowiednie działania w kierunku redukcji ilości odpadów i poprawy działań przyjaznych środowisku, poprzez Plan Zrównoważonego Rozwoju, w tym m.in. autorski program Wzrost dla przyszłości, który łączy aspekty społeczne, środowiskowe i ekonomiczne procesów produkcyjnych dostawców.

Źródło: Multi Communications - 18.10.2011


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji