Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Kraków: Uroczysta kolacja w Hotelu Francuskim | Aktualności hotelarskie z kraju
Kraków: Uroczysta kolacja w Hotelu Francuskim
|
Kolacja w Hotelu Francuskim w Krakowie (fot. Jakub Ociepa-Agencja Gazeta)
|
Z okazji wydania swojej pierwszej książki, Adam Gessler, współwłaściciel Hotelu Francuskiego w Krakowie urządził tu uroczystą kolację, na którą zaproszono znamienitych gości, powszechnie znane osobistości z kulturotwórczego kręgu miasta – czytamy w Gazecie Wyborczej
Kolacja odbyła się w Hotelu Francuskim znajdującym się na rogu ulic Pijarskiej i Św. Jana. Wzięli w niej udział między innymi: Anna Dymna, Jacek Wójcicki i Grzegorz Turnau. Gospodarzem spotkania był restaurator Adam Gessler.
Hotel Francuski, którego współwłaścicielem od sierpnia jest Adam Gessler, może pochwalić się bogatą historią. Nocowali tu m.in.: Jan Kiepura, Antoni Słonimski czy Bolesław Bierut.
Kolację urządzono z okazji wydania przez Adama Gesslera swojej pierwszej książki "Smaki na 52 tygodnie". W jego książce znalazły się anegdoty, przepisy i fascynacje właściciela warszawskiej restauracji "U kucharzy" i krakowskiego Hotelu Francuskiego
- Kiedy przyjeżdżaliśmy z synami do Małopolski, obawialiśmy się, że nam, warszawiakom, może się nie udać stworzyć coś wyjątkowego. Dziś, patrząc na tłumy w restauracji wiem, że było warto - mówił Adam Gessler.
Podczas kolacji goście mieli okazję zjeść m.in.: wykwintnego tatara i popić go zimną wódką. Specjalny charakter kolacji nadawała praktykowana przez Gesslera formuła obsługiwania gości zgodnie z którą jeden stolik obsługiwany jest przez cały sztab ludzi. Kelnerami dyrygują managerowie, którzy decydują o kolejności podawanych dań
Źródło: Gazeta Wyborcza - 28.12.2011
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |