Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Pałac Smoka, czyli Chiński Nowy Rok w Radisson...

Aktualności hotelarskie z kraju


Pałac Smoka, czyli Chiński Nowy Rok w Radisson Blu Kraków


Dodano: 2012-01-09

Drukuj

Wyślij


W tym roku, w dniu 23 stycznia, Chińczycy będą obchodzili Chiński Nowy Rok i powitają tym samym Rok Smoka. Dlatego restauracja Milk&Co, mieszcząca się w hotelu Radisson Blu Kraków, właśnie w styczniu zaprasza na chiński bufet Surf&Turf.

Nowy Rok Chińczycy świętują urządzając "festiwal wiosny" połączony z uroczystą paradą. Jednak Chiński Nowy Rok to także wielkie święto kuchni. Chińczycy celebrują je przez 15 dni i niemal codziennie jedzą inne potrawy, z których każda symbolizuje szczęście, zdrowie lub długie życie. Tradycyjne potrawy jedzone w Wigilię Nowego Roku to Jiaozi – pierożki nadziewane mięsem mielonym i warzywami oraz Niangao – potrawa z „lepkiego ryżu” symbolizująca pomyślne życie rodzinne. W kolejne dni spożywa się wonton, owoce, potrawy z ryżu i ciasta, ryby, pierożki ryżowe Zong Zi, kulki Tang-Yuan.

Potrawy Kuchni Chińskiej w krakowskim Radissonie będą przygotowywane przez Szefa Kuchni z Chin - Xu Xi oraz Szefa Kuchni hotelu Radisson Blu – Stanisława Bobowskiego. Współpraca obydwu kucharzy zaowocowała najbardziej chińskim menu jakie można obecnie zjeść w Krakowie. Z bogactwa ponad 10 tysięcy chińskich potraw wybrali oni te, które najlepiej odpowiadają europejskim gustom, a także kilka niespodzianek. Już od 12. stycznia w każdy czwartek, piątek i sobotę w godzinach od 18.00 do 23.00, w ramach bufetu Surf&Turf, można skosztować tu między innymi: kaczkę Yong Bao, kurczaka Gong Bao, bakłażany Yo Xang, dania z tofu, krewetkami, obowiązkowe sajgonki, wybór sosów wielu smakach, dania główne, słatki, zupy i inne. Obowiązuje nielimitowana konsumpcja dań. Wszystkie potrawy przyrządzane są z oryginalnych składników i sprowadzanych z Chin przypraw.

Co Szef Kuchni Stanisław Bobowski poleca szczególnie? „Uwielbiam kaczkę na ostro Yong Bao za sposób przyrządzenia, który sprawia, że jest niewiarygodnie chrupiąca, a przy tym posiada wspaniały aromat wielu przypraw – w tym anyżu, imbiru i sosu sojowego. Przepadam również za chińskimi deserami, które są smaczne, a jednak bardzo proste w przgotowaniu – jak banany w tempurze czy sałatka z owoców lichi i trawy cytrynowej„ – mówi. „Od bardzo dawna jestem również wiernym fanem kurczaka Gong Bao... oczywiście tego w najlepszym wykonaniu, jakie prezentujemy również w Milk&Co!” – dodaje Stanisław Bobowski.

Oto przepis na Kaczkę Na Ostro Yong Bao według Xu Xi i Stanisława Bobowskiego:

Składniki
- 1 cała kaczka
- olej chilli – 50 ml
- świeże chilli – 10 g
- sos sojowy – 50 ml
- papryka czerwona – pokrojona w kostkę – 100 gram
- papryka zielona – pokrojona w kostkę – 100  gram
- do wywaru: cebula pokrojona, czosnek, anyż, szczypta soli, szczypta cukru, olej sezamowy

Sposób przygotowania
W garnku przygotować wywar dodając cebulę, czosnek, anyż, sól, cukier, sos sojowy. Dodać kaczkę i wolno gotować do mi ękkości przez około 1,5 godziny. Po wyciągnięciu kaczki, ostudzić, wytrybować z kości i pokroić mięso w kostkę. W woku rozgrzać olej sezamowy, dodać paprykę, chilli, odrobinę cukru do smaku, sos sojowy oraz pokrojona kaczkę. Dodać 100 ml wywaru z gotowania kaczki. Gotując na wolnym ogniu przez około 15 minut odparować bulion. Podawać z ryżem lub jarzynami.

Źródło: Radisson Blu Krakow - 9.02.2012


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji