Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Czekoladowe cuda – pokazy sztuki...

Aktualności hotelarskie z kraju


Czekoladowe cuda – pokazy sztuki cukierniczej na EuroGastro 2012


Dodano: 2012-03-06

Drukuj

Wyślij


Pierwsze wzmianki o czekoladzie pojawiły się już w 900. roku przed naszą erą. Pięć wieków później, starożytni Majowie uznali ją za przysmak bogów. Pierwszym Europejczykiem, który jej skosztował był Krzysztof Kolumb... Dziś czekolada stała się niezwykle popularna na całym świecie, dzięki swoim właściwościom odprężającym, przeciwdepresyjnym, ale przede wszystkim dzięki niepowtarzalnemu smakowi i aromatowi, który stał się nieodłącznym elementem wielu deserów i słodkich smakołyków. Wyjątkowe propozycje zastosowania czekolady, podczas nadchodzących targów EuroGastro 2012 przedstawi trzech mistrzów cukiernictwa: Bożena Sikoń, Tomasz Deker oraz Paweł Mieszała. Pokazy cukiernicze odbywać się będą we wszystkie dni targowe, od 21 do 23 marca, w Centrum Targowo Kongresowym przy ul. Marsa 56c w Warszawie.

Pierwszego dnia XVI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, w godzinach 11:00-17:00, odbędzie się pokaz tworzenia pralin, trufli czekoladowych oraz dekoracji w stylu angielskim. Będzie można zobaczyć z bliska, jak temperuje się czekoladę, wylewa formy do pralin, wylewa czekolady z form, nadziewa, zamyka, wyjmuje gotowe praliny oraz wykonuje bajeczne dekoracje w stylu angielskim. To również świetna okazja do poznania marki T.Deker Patissier & Chocolatier oraz degustacji naszych niezwykłych słodkości. – zachęca Tomasz Deker, organizator pokazu. O godzinie 15:00 w hali wystawienniczej odbędzie się również konkurs degustacyjny dla zwiedzających.



Drugi dzień targów przyciągnie z pewnością nie tylko miłośników słodkich smakołyków, ale również chętnych do udziału w akcji charytatywnej. Podczas pokazu sztuki cukierniczej pt.: „Bajkowe inspiracje czekoladowe”, który trwać będzie w godzinach 10.00-17.00, członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni: Bożena Sikoń, Tomasz Deker oraz Paweł Mieszała wyczarują misterne rzeźby czekoladowe, a gwiazdy showbiznesu i inne sławy będą ozdabiać czekoladowe jaja wielkanocne. Oprócz przyjemności  w tworzeniu dzieł czekoladowych, przyświeca nam wzniosły cel – pomoc dzieciom, gdyż nasze prace i jajka czekoladowe pomalowane przez znane osoby, zostaną zlicytowane, a pieniądze z licytacji - przekazane na potrzebujące dzieci.- podkreśla jedna z organizatorek pokazu, Bożena Sikoń.

Ostatniego dnia targów odbędzie się krótki kurs, podczas  którego Tomasz Deker pokaże, jak z pasją wykonać wyjątkowe przysmaki wielkanocne i inne desery z użyciem czekolady. Pokaz Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych potrwa od godziny 10:00 do 13:00, w hali wystawienniczej Centrum MT Polska. Następnie, rozpocznie się pokaz nowoczesnych technik dekorowania tortów w stylu angielskim – tortownia.pl, podczas którego zostaną między innymi zaprezentowane możliwości wykorzystania plotera tnącego. Wszyscy zwiedzający będą mogli zapoznać się z ofertą Pracowni Cukierniczej tortownia.pl, a chętni skorzystać również z konsultacji cukierniczych z Bożeną Sikoń, Mistrzem Cukiernictwa. Pokaz potrwa do godziny 17:00.

Czekoladowe cuda tworzone przez wybitnych cukierników to nie jedyna atrakcja tegorocznych targów EuroGastro. Zwiedzający będą mogli również podziwiać prezentacje profesjonalnych baristów, pokazy kulinarne, a także wziąć udział w wielu ciekawych wykładach i szkoleniach. Ponadto na gości czekać będzie ponad 250 stoisk. Swoje propozycje przedstawią nie tylko polscy wystawcy, ale również firmy z 21 innych krajów, w tym z tak odległych i egzotycznych krajów, jak Chiny, Maroko czy Indie.

Osoby zainteresowane udziałem w targach i w wydarzeniach towarzyszących, powinny dokonać obowiązkowej rejestracji na targi online na stronie www.eurogastro.com.pl/rejestracja lub na miejscu. Zwiedzający, którzy zarejestrują się online, są uprawnieni do 50% zniżki na bilet wstępu na EuroGastro.


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji