Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Znamy kolejnego Młodego Kreatora Sztuki...

Aktualności hotelarskie z kraju


Znamy kolejnego Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej!


Dodano: 2012-03-07

Drukuj

Wyślij



Katarzyna Daniłowicz i członkowie jury


6 marca w poznańskim Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions odbył się finał 8. edycji ogólnopolskiego konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”. W tym roku ten zaszczytny tytuł otrzymała – jako druga kobieta w historii konkursu – Katarzyna Daniłowicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Temat tegorocznej edycji to: „Łosoś i krewetka w towarzystwie dodatków z polskiej kuchni”.

Jury obradowało pod przewodnictwem Zenona Hołubowskiego – jednego z dwóch Certyfikowanych Jurorów WACS (Międzynarodowej Federacji Kulinarnej) w Polsce, co gwarantowało najwyższy poziom konkursu. Sędziowie mieli niezwykle trudne zadanie – zgłoszenia do pierwszego etapu nadesłali reprezentanci ponad 100 szkół, do półfinału wybrano 25 uczestników, natomiast do finału dostało się 12.



Na przygotowanie potraw uczestnicy mieli dokładnie 1 godz. 40 min. Tegoroczny motyw przewodni konkursu wymagał od młodych kucharzy wiele inwencji i pomysłowości – oprócz łososia i krewetek należało użyć m.in. kapusty i jabłek. Wygrana w konkursie gwarantuje automatyczne przejście do finału prestiżowego konkursu Primerba Cup 2012. Zdobywczyni pierwszego miejsca, Katarzyna Daniłowicz dostała także motorower Junak wraz z akcesoriami. Michał Świerad z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Rzeszowie, laureat drugiego miejsca otrzymał wymarzony przez szefów kuchni Mikser planetarny KitchenAid, a Igor Praczyński z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu, za zajęcie trzeciego miejsca został uhonorowany dużym zestawem profesjonalnych noży Dick. Przewidziano również nagrody dla szkoły, w której uczy się zwyciężczyni: piec gastronomiczny Hendi oraz profesjonalne zapaski kucharskie. Każdy z uczestników oraz wszyscy opiekunowie otrzymali wysokiej klasy sprzęt gastronomiczny oraz upominki od sponsorów. Główny surowiec do dań konkursowych (łosoś i krewetki) na półfinały i finał dostarczyła firma Limito.

Katarzyna Daniłowicz – tegoroczna laureatka – przyznaje, że udział i wygrana w konkursie to duży prestiż: „MKSK pozwala się sprawdzić kulinarnie, ale przede wszystkim zmierzyć z ogromnym stresem. Dla mnie to pierwszy konkurs o takiej randze, więc było to prawdziwe wyzwanie. Chciałam serdecznie podziękować Krystianowi Skwierzowi, który spędził ze mną niezliczone godziny na próbach i który przez cały czas mnie wspierał. Mam wielką nadzieję, że to zwycięstwo otworzy mi wiele furtek i w przyszłości doprowadzi do startu w Kulinarnym Pucharze Polski.”

Podsumowując 8. edycję konkursu, przewodniczący jury Zenon Hołubowski zaznaczył, że to topowy konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych w Polsce. „MKSK to konkurs wieloetapowy, więc żeby zakwalifikować się do finału, trzeba przebyć naprawdę długą drogę. W przygotowania dużo serca muszą włożyć zarówno sami uczestnicy, jak i ich opiekunowie. Wszyscy finaliści byli bardzo solidnie przygotowani – dania były ładne, wieloskładnikowe, zawierały elementy kuchni klasycznej, ale też kuchni molekularnej – to wszystko miało wpływ na ocenę jury. Udział w tym konkursie to przepustka do kariery. To świetnie, że Unilever Food Solutions daje młodym możliwość doskonalenia się i zdobywania doświadczenia w zawodzie.

Piotr Wrotyński, dyrektor Unilever Food Solutions w Europie Północno-Wschodniej gratulował wszystkim finalistom: „Poziom konkursu jest naprawdę wysoki! Wasi starsi koledzy już ‘czują Wasz oddech na plecach’, bo dużymi krokami przybliżacie się do profesjonalistów. Ogromnie Wam gratuluję i cieszę się, że wciąż szlifujecie swoje rzemiosło – to na pewno świetna inwestycja w przyszłość.”

Na zakończenie Zenon Hołubowski zachęcił tych, którzy kończą szkołę, by w przyszłym roku startowali w konkursie organizowanym przez Unilever Food Solutions dla profesjonalistów – Primerba Cup, bo świetnie przygotowuje on do Kulinarnego Pucharu Polski. Laureaci Primerba Cup bardzo często zajmowali miejsca na podium KPP, w tym nawet dwukrotnie to najwyższe.

Sponsorzy konkursu: Moto Set, Limito, VivaMix, Witek’s, Hendi, Grapil, Eva-Tec.
Patronat honorowy: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej to konkurs skierowany do uczniów szkół i klas o profilu gastronomicznym. Jego celem jest promowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej, pogłębianie ich wiedzy na temat produktów typu convenience, a także zachęcanie ich do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego. Pierwsza edycja odbyła się na przełomie roku 2004/2005, a obecnie konkurs jest już bardzo dobrze rozpoznawalny w polskich szkołach. Z każdym rokiem napływa coraz więcej zgłoszeń uczniów oraz pozytywnych opinii ich opiekunów – nauczycieli zawodu oraz szefów kuchni z miejsc praktyk szkolnych. Temat konkursu zmienia się rokrocznie.

Unilever Food Solutions – kim jesteśmy
Na całym świecie pomagamy szefom kuchni i operatorom lokali różnej wielkości usprawnić pracę w kuchni – bez rezygnacji ze smaku czy kreatywności. Nasze profesjonalne produkty pod znanymi i lubianymi markami: Knorr, Hellmann’s czy Lipton wykorzystywane są w kuchniach w 74 krajach świata.
W branży spożywczej działamy już od lat 80. XIX w. Sami jesteśmy szefami kuchni. Rozumiemy kluczową potrzebę zachowania równowagi między chęcią zachwycenia gości a generowaniem zysku. Wiemy również, jak sprawić, aby menu było jeszcze bardziej świeże i ekscytujące, dostosowane do zmieniających się gustów gości.


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji