Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Do Anglii i z powrotem – kucharze radzą...

Aktualności hotelarskie z kraju


Do Anglii i z powrotem – kucharze radzą kucharzom


Dodano: 2012-03-17

Drukuj

Wyślij



Miłosz Kowalski


Właśnie ukazała się książka „Anglia – kucharska rzeczywistość”, która powstała na podstawie autentycznych doświadczeń 10 zawodowych kucharzy, którzy zdecydowali się na pracę na Wyspach Brytyjskich i wrócili stamtąd do Polski. Wśród jej głównych autorów są także dwaj kucharze hotelu Radisson Blu w Krakowie – Miłosz Kowalski i Stanisław Bobowski.

Książka „Anglia – kucharska rzeczywistość” jest skierowana do wszystkich miłośników kuchni, gotowania i dobrego jedzenia. Jej treść przemawia zarówno do amatorów lubiących kulinarne ciekawostki jak i do zawodowców. Jednak przede wszystkim powinni po nią sięgnąć kucharze, poszukujący dla siebie sposobu zawodowego rozwoju – ambitni, a do tego głodni wiedzy, ciekawych doświadczeń i... kształcących podróży.



Autorami poszczególnych rozdziałów jest 10 kucharzy, którzy po odbyciu stażu pracy w Wielkiej Brytanii zdecydowali, że chcą podzielić się swoją wiedzą z doświadczeniami.

Wiele spośród zamieszczonych tu rozdziałów jest odbiciem osobistych historii każdego z nas, wspomnieniem codziennych stresów związanych z barierą językową, subtelnego znaczenia różnic w technice czy stylu gotowania, przede wszystkim jest jednak rezultatem podjęcia śmiałego życiowego wyzwania i dobrowolnej rozłąki z najbliższymi” – mówi  we wstępie Artur Cichowski, pomysłodawca książki.

Przewodnią myślą publikacji jest kulinarne odkrywanie świata, w tym wypadku Wielkiej Brytanii, zdobywanie wiedzy i doświadczenia, które po powrocie do kraju będą podstawą dalszego rozwoju zawodowego.

Wiedziałem, że zawód kucharza wiąże się z podróżami, które kształcą jak żaden inny uniwersytet na świecie” – wspomina w jednym z rozdziałów Miłosz Kowalski, obecnie Zastępca Szefa Kuchni w hotelu Radisson Blu Kraków. „I tak znalazłem się na lotnisku z biletem w jedną stronę i dwójką kolegów, a każdy z nas był gotów stawić czoła wyzwaniom i poświęcić się swojej życiowej pasji. Wierzyliśmy, że ruszamy na podbój Anglii” – mówi Kowalski, który na Wyspach pracę rozpoczął od hotelu Royal Lemington Spa posiadającego gwiazdkę Michelin i 3 AA Rosettes.

Oprócz nich w książce swoje historie opowiedzieli także: Sergiusz Hieronimczak, Radosław Grzegorz Górecki, Michał Kuter, Anna Kalicka, Jarosław Sak, Stanisław Bobowski, Roman Kosmalski, a współpracował również Marek Litwin.

„Anglia – kucharska rzeczywistość” zawiera obok indywidualnych przeżyć i autentycznych historii spod kuchennych okapów, informacje na temat Przewodnika Michelin i AA Rosettes, praktyczne rady dla „żółtodziobów” jak poradzić sobie tuż po przyjeździe na Wyspy, a także słowniczek fachowych pojęć i codziennej komunikacji. Prawdziwą perełką – nie tylko dla zawodowych kucharzy – są jednak przepisy na wyspiarskie dania z najlepszych restauracji, udostępniane przez każdego z autorów książki.

Już wkrótce książka „Anglia – kucharska rzeczywistość” będzie do kupienia na stronie założonego przez autorów portalu http://www.wszystkodlakucharzy.com .

Źródło: Radisson Blu Krakow - 17.03.2012


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji