Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Polscy szefowie kuchni na szkoleniu w Barcelonie

Aktualności hotelarskie z kraju


Polscy szefowie kuchni na szkoleniu w Barcelonie


Dodano: 2012-03-28

Drukuj

Wyślij



Grupa polskich szefów kuchni przed Hofmann Cooking School (fot. nadesłane)


W dniach od 3 do 17 marca 2012 odbyło się szkolenie grupy polskich szefów kuchni w prestiżowej Hofmann Cooking School z siedzibą w Barcelonie. Stolica Katalonii nie przypadkiem już po raz drugi stała się celem kulinarnej podróży organizowanej przez Joannę Ochniak – właścicielkę firmy marketingowo-szkoleniowej FPMS – Doradztwo Unijne oraz „Gastronomia na Obcasach”. Kuchnia iberyjska, a  w szczególności kuchnia hiszpańska wyznacza obecne trendy kulinarne i cieszy się na świecie ogromnym respektem i sławą.

Program  dwutygodniowego pobytu w Barcelonie był bardzo intensywny. Głównym celem wyjazdu było nabranie nowych umiejętności kucharskich pod okiem mistrzów z Hofmann Cooking School – Francuza Jeana Paula Marta oraz Wenezuelczyka Oswaldo Manuela Brito.



Szkolenie podzielone było na trzy bloki tematyczne – rozpoczęło się trzydniowym szkoleniem w zakresie „ Hiszpańskie i Katalońskie Tapas”, następnie przez kolejne 3 dni polscy szefowie kuchni zapoznawali się z potrawami „Hiszpańskiej kuchni tradycyjnej”.  Ostatnie cztery  dni szkolenia poświęcone były „Kuchni autorskiej szkoły” prezentowanej na co dzień w barcelońskiej restauracji Hofmann odznaczonej gwiazdką Michelin. Wpływ na dużą efektywność i profesjonalizm szkolenia, miał fakt połączenia części teoretycznej zajęć z częścią praktyczną. W każdy dzień polscy szefowie kuchni poznawali 3 nowe receptury, które najpierw przygotowywał sam Mistrz okraszając poszczególne etapy przygotowania wieloma informacjami dotyczącymi pochodzenia produktów wraz z omówieniem  ich właściwości.  Po pierwszej części szkolenia, które prowadzone było  w multimedialnej sali demonstracyjnej, polskich kucharzy czekał krótki powrót do pracy. Przebierali się oni w kucharskie bluzy i dobrani w 2-3 osobowe zespoły próbowali własnych sił w przygotowaniu wszystkich 3 wcześniej demonstrowanych potraw pracując na jednej z dwóch kuchni restauracyjnych szkoły.  Tłumaczył on również krok po kroku zastosowane techniki kulinarne oraz prezentował różne sposoby wykończenia i podawania określonego dania oraz dozwolone modyfikacje produktowe w recepturach. Podczas dwóch tygodni zrealizowano blisko trzydzieści receptur, bazujących na świeżych  w większości regionalnych i najwyższej jakości produktach.

Pomiędzy zajęciami kucharskimi w program szkolenia przewidywał szereg innych atrakcji, cały czas pozostających jednak w temacie kulinariów. Polscy szefowie kuchni  po zajęciach  w szkole mieli okazję odwiedzić  m.in Muzeum Czekolady oraz  sklep z akcesoriami do kuchni molekularnej sygnowany przez Ferrana Adrię oraz Andoniego Aduriz. W jeden z poranków przed rozpoczęciem szkolenia udali się wraz z Jeanem Paulem na wycieczkę szlakiem małych sklepików z lokalnymi produktami -  miejscami niezwykle istotnymi na mapie kulinarnej Barcelony z punktu widzenia każdego szefa kuchni profesjonalisty. Spektakularną  i zdecydowanie niecodzienną atrakcją podczas pobytu był pokaz kuchni molekularnej z zastosowaniem produktów pochodzących z dwóch dostępnych aktualnie na rynku linii produkcyjnych: opatentowanych przez Ferrana  Adrię oraz dostępnych od niedawna Xantanu oraz wynalezionych przez Andoniego Aduriz z Mugaritz Kuzu i Linum.

Dodatkowo każdy wieczór w Barcelonie stawał się świetną okazją do wędrówek w poszukiwaniu nowych smaków i podpatrywania systemu zarządzania obiektami gastronomicznymi podczas wspólnej kolacji w tapas barach i restauracjach.  Swoja „RUTĘ DE TAPAS”  uczestnicy szkolenia rozpoczęli powitalną kolacją w Cerveceria Catalana słynącej na całym świecie z najlepszych barcelońskich tapas. Podczas dwóch tygodni odwiedzili bar ostrygowy FISHHH, gdzie serwuje się świeże ostrygi koniecznie z kieliszkiem prawdziwej katalońskiej CAVY, restaurację REY DE LA GAMBA prowadzoną nieprzerwalnie od 50 lat w barcelońskim porcie, restauracje LA FONDA oraz Tawernę LIZZARAN. Udali się również do barcelońskiej restauracji TICKET, prowadzonej przez brata Ferrana Adrii – Alberta Adrię, dokładnie w ten sam dzień kiedy to najsłynniejsi kulinarni bracia na konferencji prasowej oficjalnie ogłosili, że na jesień otworzą drugą swoją restauracje w Barcelonie, tym razem z kuchnią meksykańską.

Weekend pomiędzy szkoleniem uczestnicy podróży kulinarnej spędzili poza Barceloną. Korzystając ze sprzyjającej słonecznej aury w sobotę rano udali się do oddalonego o około 60 km regionu Penedes słynącego z produkcji katalońskiej Cavy – musującego wina wytwarzanego naturalną metodą szampańską. W pięknej, pamiętającej czasy średniowiecza posiadłości otoczonej 35 hektarowymi polami winorośli, grupę  przyjął zaprzyjaźniony z organizatorkami Paco de la Rosa Torelló – aktualny właściciel, dziedziczący winnice jako spadkobierca z 22 pokolenia. Polscy szefowie zapoznali się z cyklem produkcyjnym Cavy oraz jej rodzajami w zależności od długości leżakowania  oraz rodzajów szczepów. Po wizycie studyjnej w winnicy udali się na najstarszy a zarazem najsłynniejszy  barceloński targ Boqueria, na którym zaopatruję się większość restauracji w świeże produkty.

Na niedzielny, niewątpliwie zasłużony relaks polscy szefowie udali się do kurortu Gava Mar położonego nieopodal miejscowości Casteldefeles, który połączony był z lunchem u znanego szefa kuchni oraz właściciela Food&Music Managment Oscara Manresa. W swoim barze Kauai serwuje on domowe tapas, na tyle słynne i wyśmienite, że trzeba starać się o stolik w jego barze z co najmniej kilkudniowym wyprzedzeniem.  

Wolny od pracy weekend  minął również pod znakiem korzystania z dóbr kulturalnych Barcelony stworzonych przez największego współczesnego architekta Barcelony Antonio Gaudiego.  Szefowie odwiedzili Bazylikę Sagrada Familia oraz pospacerowali pięknymi kolorowymi i malowniczymi alejkami Parku Guell.

Nie chcąc zaprzepaścić okazji, iż polscy szefowie kuchni znajdowali się w miejscu otoczonym kilkudziesięcioma restauracjami odznaczonymi gwiazdkami Michelin, organizator dał również możliwość uczestnikom szkolenia zjedzenia kolacji  z menu degustacyjnym w gwiazdkowej restauracji Comers24, dokonując rezerwacji na ten szczególny wieczór z dwu miesięcznym wyprzedzeniem. Siedząc przy barze lub przy restauracyjnych stolikach goście Comerc24 mogą rozkoszować się doskonałą kuchnią Carles'a Abelana, ucznia Ferrana Adrii, który po odbyciu stażu w El Bulli dołączył na stałe do grona uznanych hiszpańskich szefów kuchni.

Pożegnalna kolacja musiała odbyć się w miejscu szczególnym. Dlatego na  oficjalne zakończenie szkolenia organizatorki wybrały  pierwszą na świecie restaurację cukierniczą Espai Scucre,  której „ojcami” są Jordi Butron i Xano Saguerem. Podczas kolacji zaserwowano 3 dania deserowe bazujące na kontrowersyjnych połączeniach smaków np. sera koziego z malinami, pianką z imbiru i czerwonym pieprzem -zwane sernikiem i inne. Być może to właśnie szkolenie cukiernicze w Szkole Cukierniczej działającej przy restauracji i zdradzającej ściśle strzeżone receptury stanie się celem kolejnej wyprawy do Barcelony?

Kulinarna podróż do Barcelony była niewątpliwie niezwykłym doświadczeniem zawodowym. Organizator szkolenia Joanna Ochniak podsumowuje wyjazd, w którym również uczestniczyła sama słowami:  „Jestem przekonana, że szkolenie kulinarne w Hofmann Cooking School po raz kolejny było przeżyciem, które na długo stanie się źródłem kulinarnych inspiracji  dla polskich szefów kuchni, na które nie dadzą nam długo czekać.  Wierzę również , że czas spędzony w Barcelonie przyczyni się  do umocnienia więzi pomiędzy naszymi krajami oraz  wzrostu znaczenia polskiej gastronomii na rynku europejskim.”

Szkolenie w Barcelonie ukończyli:
Laureaci Kulinarnego Pucharu Polski 2011 :  Robert Echaust, Jakub Walczak
oraz Katarzyna Knapińska, Ewa Olejniczak, Łukasz Malcher, Tomasz Szlegel, Patryk Dziamski oraz  Joanna Ochniak

Monika Białasiak - Gastronomia na Obcasach


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji