Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego bogatsza... | Aktualności hotelarskie z kraju
Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego bogatsza o dwóch członków
|
Restauracja hotelu Tajty w Wilkasach (fot. hoteltajty.pl)
|
Tym razem do ESDK przystąpiły podmioty z województwa warmińsko-mazurskiego. Europejska Sieć Dziedzictwa Kulturalnego skupia przedsiębiorców wytwarzających i sprzedających lokalne produkty spożywcze – informuje Polska Agencja Prasowa
Dwóch nowych członków zasiliło szeregi Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla, największego zrzeszenia tego typu w kraju, które liczy już 121 członków.
Nowi członkowie sieci, to: restauracja hotelu Tajty w Wilkasach oraz stołówka certyfikowanego gospodarstwa agroturystycznego Placówka w Wydminach.
- Sieć, którą w 2005 roku powołaliśmy jako pierwsi w Polsce, cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem lokalnych producentów żywności oraz restauratorów. Obecnie należy do niej 121 firm i jest to największa regionalna sieć dziedzictwa kulinarnego w kraju - powiedział marszałek woj. warmińsko-mazurskiego Jacek Protas.
Członkowie, do których należą producenci, przetwórcy i restauratorzy, promują lokalne produkty spożywcze stanowiące dziedzictwo kulinarne regionu. W zamian za to mogą uzyskać certyfikat potwierdzający jakość produktów i reklamować się bezpłatnie w lokalnych materiałach promocyjnych i brać udział w podobnego typu imprezach.
Źródło: PAP – 11.04.2012
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |