Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Znamy już wszystkich finalistów konkursu Primerba...

Aktualności hotelarskie z kraju


Znamy już wszystkich finalistów konkursu Primerba Cup 2012


Dodano: 2012-05-17

Drukuj

Wyślij


9 i 15 maja w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbyły się półfinały konkursu Primerba Cup 2012. Po zaciętej rywalizacji wyłoniono 8 drużyn finałowych, które 8 października 2012 r., podczas trwania targów Polagra Food, będą walczyć o pierwsze miejsce w finale.

Od wczesnych godzin porannych, podczas półfinałów konkursu, po 10 drużyn dwuosobowych składających się z szefa drużyny i kucharza pomocnika przygotowywało w czasie 1 godz. i 45 min. po 6 porcji:

• Przystawki ciepłej z małży świętego Jakuba (przegrzebków), warzywa kapustnego czyli kalafiora, brokułu lub kapusty chińskiej pak choi, szalotki oraz grzybów portabello
• Dania głównego z filetu z gęsi, soczewicy, foie gras i moreli.
Zarówno do przyrządzenia przystawki, jak i dania głównego należało użyć minimum jednego rodzaju Primerby KNORR.



Konkurs oceniało doborowe jury pod przewodnictwem Zenona Hołubowskiego - Executive Chefa, Certyfikowanego Jurora WACS, właściciela Hotelu Hołubowski, w składzie:

• Wiesław Ogrodowski - Executive Chef “Marine Hotel***** Kołobrzeg
• Grzegorz Labuda - Executive Chef “St. Bruno Hotel **** Giżycko,
• Marek Godlewski - Executive Chef  „Windsor Hotel****” Warszawa,
• Andrzej Bryk – Executive Chef, właściciel firmy cateringowej, Warszawa
• Piotr Lisiewski - Executive Chef “Radisson Blu Hotel***** Wrocław.

Podczas zmagań kulinarnych panowała przyjazna atmosfera, ale też widać było wysoki poziom przygotowania drużyn. Jury przyglądało się pracy uczestników i oceniało ją pod kątem zastosowania składników tematycznych i technik kulinarnych, mise en place, higieny i czystości w czasie pracy i po jej zakończeniu oraz prezentacji potraw, czyli kreatywności i czystości kompozycyjnej, tj. łączenia składników i smaków.

O komentarz poprosiliśmy doświadczonego jurora, Zenona Hołubowskiego, przewodniczącego jury Primerba Cup 2012:

Zawody rządzą się własnymi prawami. Zadaniem jury nie jest najeść się do syta - potrawy mają być nieduże, za to pięknie podane! Zgodnie z najnowszymi trendami w WACS, kolory na talerzu nie powinny się powtarzać, czyli nie serwujemy czerwonego warzywa i czerwonego sosu razem.

Jury wyłoniło największe talenty kulinarne, przekazując ośmiu drużynom „bilet wstępu” do finału. Są to:

1)    Jacek Bzdzikot i Michał Laskowski z Hotelu Hyatt w Warszawie
2)    Lesław Janiszewski i Renata Bartoszek z Sodexo Polska
3)    Przemysław Gryz i Kamil Myka z Restauracji Amber Room w Warszawie
4)    Łukasz Grzesik i Michał Chudyk z Villa Hoff w Trzęsaczu.
5)    Sebastian Kornacki, Michał Trukawka z Hotelu Westin w Warszawie
6)    Daniel Twardo, Bartosz Peter z Hotelu „Pałac Jugowice” w Jugowicach
7)    Paweł Kubera, Szymon Garbacki z Hotelu Zieliński w Szczecinku
8)    Dorota Pajęcka, Grzegorz Bąk z Hotelu Ambasadorski w Rzeszowie
9 miejsce w finale przypadło Katarzynie Daniłowicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Wrocławia, która wygrała konkurs Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.

Wszyscy uczestnicy konkursu byli bardzo dobrze przygotowani i wykorzystali wiele technik kulinarnych przygotowując dania konkursowe. Moją radą na finał jest to, aby dopracowali marynowanie głównych składników: gęsiny i przegrzebków. Jeśli robimy to za długo, składnik staje się zbyt aromatyczny. W wyniku takiego marynowania nie czuć gęsiny, ale np. alkohole typu żubrówka – komentuje Zenon Hołubowski. Uczestnicy muszą też pogłębić wiedzę dotyczącą przygotowywania składników tematycznych, czyli przegrzebków, gęsiny oraz foie gras – dodaje przewodniczący jury.

Organizacja stanowiska, w tym zasady bezpieczeństwa, odzież ochronna i higiena, to również bardzo ważny element oceny i tutaj można stracić wiele punktów. Jedna z drużyn miała szansę zakwalifikować się do finału, natomiast zła organizacja pracy pozbawiła ją ponad 70 pkt. i zespół zakończył udział w konkursie na etapie półfinału! - dodaje Marek Godlewski, członek jury.

Jury przypomniało podczas półfinałów zasadę: „trening czyni mistrza”, czyli im więcej drużyny ćwiczą przed występem konkursowym, tym bardziej dopracowują również ilości składników. Zenon Hołubowski podkreślił, że w sytuacji, gdy połowa świata głoduje, wytrenowane drużyny powinny przywozić odpowiednie ilości składników, unikając nadprodukcji i wyrzucania żywności. Bowiem odważone i poporcjowane ilości składników (dzięki czemu cały czas na stanowisku panuje porządek i ład) natychmiast zauważają jurorzy, a w konsekwencji wiedzą, iż drużyna dużo trenowała przed startem,
a nie improwizuje.

Na koniec juror Wiesław Ogrodowski podziękował uczestnikom i zachęcił kucharzy do dalszego udziału w konkursach. Przypomniał jednak fundamentalne zasady testowania - próbowania dań podczas przygotowywania ich przez drużyny, czyli o przygotowaniu wystarczającej ilości łyżeczek do testowania, nie wycieraniu rąk w zapaskę, ale w ręcznik z celulozy.

Wszystkim finałowym drużynom gratulujemy i życzymy powodzenia w finale oraz dołączenia do grona najwybitniejszych Szefów Kuchni. Zapraszamy na finał, który odbędzie się 8 października na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich podczas targów Polagra Food 2012.

Źródło: Multi Communications - 17.05.2012


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji