Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Nowe menu w Radisson Blu Hotel Kraków

Aktualności hotelarskie z kraju


Nowe menu w Radisson Blu Hotel Kraków


Dodano: 2012-06-11

Drukuj

Wyślij



Łosoś na szpinaku


Krakowski Radisson Blu wprowadził nowe wiosenno-letnie menu. W nowej ofercie tutajeszej restauracji Milk&Co królują tym razem sezonowe owoce i warzywa, świeże ryby i owoce morza, a także lokalne przysmaki. Autorem nowego menu jest Szef Kuchni – Stanisław Bobowski.

Nowe, wiosenno-letnie menu, zagościło w hotelowej restauracji Milk&Co oraz barze Saklt&Co. Odświeżono także menu roomservice. Zapytany o inspiracje jakie kierowały nim przy przygotowywaniu nowych propozycji, Stanisław Bobowski, Szef Kuchni w Radisson Blu Hotel Kraków, odpowiada:
Myślę, że udało nam się stworzyć kartę, która oferuje gościom dania zawierające nasze polskie smaki, ale i najlepsze i najbardziej popularne dania kuchni międzynarodowej. Podczas przygotowywania menu często rozmawiałem z gośćmi naszej restauracji Milk&Co o tym, co najbardziej im u nas smakuje, a co chcieliby znaleźć w nowej karcie. Stąd też w menu utrzymały się liczne dania z ryb i owoców morza, które zawsze były naszą mocną stroną. Kilka propozycji to także ciekawe dania, które poznałem podczas mojej pracy poza granicami Polski” – mówi.

Wiosenno–letnie menu to w restauracji Milk&Co coś zupełnie innego niż dotychczasowe menu zimowe. Z samej natury jest ono wypełnione potrawami przygotowywanymi ze świeżych produktów, sezonowych warzyw, soczystych owoców. Nie brakuje w nim potraw z ryb oraz lekkich i smacznych dań, które o wiele lepiej pasują do tej pory roku.

Tak więc restauracja serwuje na przykład aromatyczny krem z zielonego groszku, podawany z riletką z kaczki i przepiórczym jajkiem, grillowany filet z łososia z makaronem fettuccini, szpinakiem i koktajlowymi pomidorkami, a na deser można wybrać mille-feuille z owocami leśnymi i sorbetem cytrynowym. To tylko jeden przykład trzydaniowego zestawu, jednak Stanisław Bobowski zapewnia, że każdy znajdzie coś dla siebie. W zmienionej  wiosenno-letniej karcie dań znalazło się sporo propozycji, które zawierają lokalne akcenty – jak na przykład tradycyjne polskie pierogi, oscypek z sosem żurawinowym, czy sernik krakowski z lodami czekoladowymi na deser. Nie zabrakło kilku tzw. „specjalności hotelu”, które niezaleznie od sezonu są daniami najczęściej wybieranymi i chwalonymi przez gości. Przykładowo można tu wymienić jagnięcinę na dwa sposoby podawaną jako grillowany comber i pieczona kofta, smażony filet z okonia morskiego z małżami i szpinakiem albo doskonałą pierś z kaczki z ziemniakami saute kremową kapustą, fasolką szparagową, pieczoną marchewką i sosem Creame de Cassis.

Ciekawostką nowego menu jest łosoś podawany na szpinaku w szafranowo-limonkowym sosie. To danie wygrało w rozstrzygniętym niedawno konkursie na profilu Facebook: http://www.facebook.com/RadissonBlu.Hotel.Krakow.

Oto przepisy Stanisława Bobowskiego na potrawy z letniego menu:

Pieczony kozi ser z chrustem orzechowo miodowym
Składniki dla 5 osób

Kozi ser – 250 g
Orzechy włoskie – 25 g
Orzechy laskowe – 25 g
Ocet balsamiczny – 20 ml
Oliwa z oliwek – 30 ml
Pomidorki koktajlowe – 15 szt
Miód – 1 łyżka
Wycięte segmenty miąższu z 2 pomarańczy
Świeże buraczki
Roszponka, rukola do dekoracji
Sól morska

Buraczki obieramy, dokładnie myjemy, a następnie kroimy bardzo cienkie plastry (najlepiej na mandolinie lub maszynie do wędlin). Po skrojeniu rozkładamy na tacy posypujemy solą morską i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Po tym czasie dodajemy oliwę zmieszaną z octem balsamicznym i połówki wcześniej zblanszowanych i obranych ze skórki pomidorków koktajlowych. Odstawiamy wszystko do lodówki na 1,5 godziny.

Orzechy włoskie i laskowe prażymy na patelni przez około 5 minut, następnie przekładamy do blendera, dodajemy miód i lekko miksujemy. Rozdrobnione z miodem orzechy nakładamy w formie chrustu na kozi ser i zapiekamy w piekarniku na wyłożonej pergaminem blasze.
Plastry buraczków układamy w formie rozetek na środku talerza. Na górę kładziemy zapieczony ser kozi z orzechami. Dekorujemy roszponką i rukolą, fragmentami pomarańczy, pomidorkami koktajlowymi. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

Łosoś na szpinaku w szafranowo limonkowym sosie
Składniki dla 5 osób

Łosoś – 500 g
Szafran
Szpinak – 300 g
Cytryna – 1 szt
Limonka – 1 szt
Czosnek – 2 ząbki
Śmietana (30%) – 500 ml  
Wino białe wytrawne – 50 ml
Ryż biały i naturalny – po 50 g
Szalotka – 150 g
Pieprz, sól – do smaku

Łososia delikatnie posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy cytryną. Smażymy na patelni zaczynając od strony ze skórą (na tej stronie smażymy przez 70-80% czasu, wtedy skórka będzie chrupiąca).
Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę z oliwek, 1 ząbek rozdrobnionego czosnku, 100 g pokrojonej szalotki oraz wypłukany i odsączony szpinak. Smażymy mieszając przez kilka minut.
Ząbek czosnku i 50 g szalotki podsmażamy na oliwie w rondlu. Wlewamy białe wino i odparowujemy połowę. Dodajemy śmietanę, szafran i redukujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ocieramy skórkę z limonki i dodajemy ją do sosu, a następnie wyciskamy do rondla sok. Mieszamy i gotowe.
Łososia podajemy z gotowanym ryżem, przygotowanym sosem szafranowym i szpinakiem.

Fondant czekoladowy
Składniki na 5 porcji

Gorzka czekolada – 250 g
Masło – 500 g
Jajka – 5 szt, całe
Cukier – 250 g
Mąka - 145 g
Lody waniliowe

Czekoladę, masło i cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodać jajka i mąkę. Łączymy składniki na gładką masę. Przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych kakao. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do gorącego piekarnika wkładamy foremki i pieczemy przez 10 minut (nie za krótko ani za długo aby ciasto miało odpowiednią konsystencję – zapieczoną na zewnątrz, płynną w środku).
Podajemy z lodami waniliowymi.

Źródło: Radisson Blu Krakow - 11.06.2012


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji