Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Brak ludzi do pracy w hotelarstwie

Aktualności hotelarskie z kraju


Brak ludzi do pracy w hotelarstwie


Dodano: 2007-03-23

Drukuj

Wyślij


Do pracy za granicę wyjechali kucharze, barmani, sprzątaczki. - Zaczyna się sezon, a brakuje nam rąk do pracy - alarmują właściciele beskidzkich hoteli i restauracji. Szansą na załatanie dziury mają być szkolenia dla niewykwalifikowanych pracowników.

W zeszłym roku mury Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle opuściło ponad 150 absolwentów, m.in. kucharzy i techników hotelarstwa, ale tylko niewielu z nich pracuje w beskidzkich hotelach i restauracjach. - Część wyjechała za granicę, inni przenieśli się do dużych miast, takich jak Kraków czy Warszawa, gdzie nadal się uczą, równocześnie pracując - mówi Joanna Warmuzińska, wicedyrektorka szkoły.

A w beskidzkich ośrodkach i restauracjach dramatycznie brakuje rąk do pracy.

- Niemal wszystkie nasze hotele, pensjonaty i restauracje szukają ludzi na różne stanowiska, od sprzątaczek, przez kucharzy i kelnerów, po recepcjonistów - mówi Paweł Brągiel z wiślańskiego magistratu.

Tylko na terenie tzw. beskidzkiej piątki, czyli Wisły, Ustronia, Brennej, Szczyrku i Istebnej, od zaraz potrzeba kilkuset osób do pracy w branży turystycznej. Podobnie jest w innych częściach regionu, np. na Żywiecczyźnie. Zbigniew Śliwiński, właściciel zajazdu Horolna i hotelu Cis w Przybędzy, od lat przyjmuje uczniów szkół gastronomicznych i hotelarskich na praktyki. Część z nich dostaje potem u niego pracę.

- Trochę popracują, nauczą się języka, a potem wyjeżdżają do Wielkiej Brytanii albo na Cypr. Nie jestem w stanie ich zatrzymać, tam mogą zarobić znacznie więcej niż gdziekolwiek w Polsce - mówi Śliwiński. - W ostatnim czasie straciłem w ten sposób kelnera i kucharza.

Szansą na załatanie dziury na rynku pracy mają być szkolenia w ramach projektu "Turystyka - wspólna sprawa", wymyślonego przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości. Za unijne pieniądze w województwie śląskim odbędzie się prawie 30 różnych szkoleń zawodowych. Zapisy na kursy już się zaczęły. - Pracodawcy z branży turystycznej mogą przeszkolić niewykwalifikowanych pracowników w takich dziedzinach, jak techniki kulinarne, obsługa kelnerska, utrzymanie czystości w pomieszczeniach hotelowych - mówi Jacek Patyk, koordynator projektu w województwie śląskim.


Źródło: Gazeta Wyborcza – 22.03.2007 r.


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji