Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Góralska kuchnia w hotelu Adalbertus w Gnieznie | Aktualności hotelarskie z kraju
Góralska kuchnia w hotelu Adalbertus w Gnieznie
|
Wakacyjna Podróż Kulinarna Dookoła Świata z Hotelem Pietrak (fot. piastowskakorona.pl)
|
W trakcie cyklu imprez „Wakacyjna Podróż Kulinarna Dookoła Świata” z Hotelem Pietrak, w przepięknych ogrodach Hotelu Adalbertus odbyła się jego kolejna odsłona. Tym rzem impreza poświęcona była kulinarnej sztuce regionu Beskidów, Tatr i Podhala – relacjonuje portal Piastowska Korona
Zgromadzeni na prezentacji goście kosztowali znakomitych regionalnych dań, w tym między innymi dań z mleka owczego. kiszonej kapusty oraz bryndzy i oscypka.
- Za nami połowa wakacji i tak samo jesteśmy na półmetku Wakacyjnych Podróży Kulinarnych Dookoła Świata. Za nami kuchnia australijska, podczas której mogliśmy skosztować dań z krokodyla czy też kangura, a dzisiaj w ogrodach Hotelu Adalbertus mamy możliwość spróbowania kuchni góralskiej i jej tradycyjnych potraw oraz przeróżnych trunków „dla tyk co konia ni majom” – powiedziała Izabela Nawrocka, szef działu marketingu sieci Hoteli Pietrak.
W programie imprez jak zwykle pojawił się jej stały punkt, czyli gotowanie na żywo potraw, które później można skosztować. Uczestników wspierał Wojciech Gubański, szef kuchni restauracji Sieci Hoteli Pietrak oraz Tomasz Grabski, doradca kulinarny Unilever Foodsolutions.
Goście mieli okazję skosztowania takich potraw, jak: chlyb ze smolcym swojyj roboty, ogórek w becce kwaszony, lin z Dunajca w słodko-pikantnej wodzie utopiony, szaszłyk z babcynego świnioka z warzywami, grillowane cycki z oscypkiem, sałota Juhasa z górolskim syrem i bockiym czy też też schab w bułce sponiywiyrany podany z grulami pieconymi i kapuchą z beki.
Następne spotkanie z kuchnią świata odbędzie się 31 sierpnia. Będzie to pokaz kuchni francuskiej.
Źródło: Piastowska Korona.pl - 28.07.2012
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |