Dla tych, którzy marzą o dalekich podróżach, ale nie zawsze mają taką okazję, Hotel Pietrak z Gniezna przygotowuje spotkania z kulturą i kuchnią różnych krajów. Tym razem goście przenieśli się do Japonii.
W hotelowej restauracji, która zmieniła się na piątkowy wieczór w mały skrawek Kraju Kwitnącej Wiśni, zaproszonych witali kelnerzy ubrani wyjątkowo w czarne kimona. Także potrawy były wyjątkowe. Kuchnię przejęli we władanie kucharze sieci japońskich restauracji, którzy zaserwowali trzy rodzaje najsłynniejszej japońskiej potrawy – sushi, tradycyjną zupę misoshiru oraz ciepłe dania z kurczakiem, rybą i krewetkami, a na deser lody z zielonej herbaty. Zamiast noża i widelca goście musieli, rzecz jasna, jeść przy pomocy pałeczek.
Źródło: Głos Wielkopolski – 16.04.2007 r.
|