Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » W hotelowej restauracji zjemy smaczniej? | Aktualności hotelarskie z kraju
W hotelowej restauracji zjemy smaczniej?
|
Rusza Akademia Kucharza Regionu
|
W województwie kujawsko-pomorskim ruszyła „Akademia Kucharza Regionu”, której celem jest bezpłatne szkolenie kucharzy branży turystycznej. Patronem akcji jest samorząd województwa wspierający działania Kujawsko-Pomorskiej Organizacji Turystycznej, który zadysponował na sfinansowanie akcji, 1,4 miliarda złotych z funduszu – Program Operacyjny Kapitał Ludzki – poinformowała Polska Agencja Prasowa
W proponowanym cyklu szkoleń wiedzę mogą uzupełniać zarówno osoby z wykształceniem gastronomicznym, jak i osoby z branży turystycznej. W programie znalazły się zajęcia z zakresu m.in. przyrządzania potraw z gęsi białej kołudzkiej, dziczyzny i darów lasu, miodów, a także promocji kuchni regionalnej. W pierwszym etapie przeprowadzone zostaną szkolenia tylko dla pracowników branży gastronomicznej. Szkolenia dla pracowników branży turystyki i hotelarstwa ruszą w przyszłym roku.
"Bogactwo smaków i kulinarnych tradycji Kujaw i Pomorza to wielki skarb. Warto wykorzystać ten potencjał w promocji turystycznych walorów województwa. Zadaniem ”Akademii Kucharza Regionu” jest pokazanie uczestnikom szkoleń, że produkty z naszego regionu doskonale nadają się na składniki wielu smacznych potraw" - powiedział marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.
W programie szkoleń znajdą się takie zagadnienia, jak m.in.: podnoszenia jakości usług gastronomiczno-cateringowych, promocji wiedzy o produktach regionalnych i sposobach ich przygotowania.
Źródło: PAP – 17.10.2012
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |