Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Drugie spotkanie z cyklu Świat Win w Hotelu... | Aktualności hotelarskie z kraju
Drugie spotkanie z cyklu Świat Win w Hotelu Pietrak w Gnieznie
|
Spotkanie z cyklu Świat Win odbyło się w Hotelu Pietrak (fot. piastowskakorona.pl)
|
Odbyło się drugie już spotkanie w ramach cyklicznej inicjatywy Hoteli Pietrak, które zorganizowały serię imprez pod wspólną nazwą Świat Win. Goście mieli okazję nie tylko do degustacji win i potraw serwowanych w hotelowej Restauracji Królewska, ale zapoznali się również z wieloma ciekawostkami związanymi z tym trunkiem, jak również z miejscem, w którym odbywała się impreza – donosi strona Piastowska Korona.pl
Zapraszając gości do uczestniczenia w spotkaniu, Izabela Nawrocka, szefowa marketingu w sieci Hoteli Pietrak, zaproponowała nowe potrawy i wina do nich dobrane oraz wysłuchania porad sommeliera i jego uwag związanych z ciekawostkami o winach i mitach na temat tego trunku. Przedstawiła również krótką historię miejsca, w którym odbywało się spotkanie. W miejscu, gdzie znajduje się obecnie Restauracja Królewska był niegdyś magazyn wódek produkowanych przez Fabrykę Wódek i Likierów Bolesława Kasprowicza.
W karcie menu przygotowanym na spotkanie znalazły się: przystawki - mus z gęsich wątróbek z pistacjami podany z tostem i ryba papuzia na cannelloni ze szpinakiem; dania główne - kurczak i polędwica wieprzowa z pastą truflową, podane na grillowanych warzywach w asyście pikantnego sosu paprykowego i puree z ziemniaków z boczkiem i cebulką. Do tych delikatesów zaproponowano – do przystawek - białe wino Gamla Chardonnay z Izraela, do pierwszej i kilka innych rodzajów win, a do dań głównych - Il Passo Nerello Mascalece.
Przedstawiciel firmy Casa De Vinos, importera win z całego świata, Piotr Gładysiak, obalił kilka mitów pokutujących wśród konsumentów, m.in., że wino przechowywane w butelkach z nakrętką jest gorsze od wina w butelce z korkiem, bowiem wina świeże w butelkach z nakrętką nie ustępują jakością innym winom, pod warunkiem, że nie są przechowywane zbyt długo (powyżej 4 lat). Nieprawdą jest również to, że najodpowiedniejsza temperatura dla podania czerwonego wina, to temperatura pokojowa, gdyż wino podane w temperaturze 25 stopni, a taką często mamy zimą w mieszkaniach nie jest winem, a kompotem. Odpowiednia temperatura dla takiego wina to, od 19 do 21 stopni.
Kolejne spotkanie z tego cyklu odbędzie się 7 grudnia, a organizatorzy zapraszają na kolędy, dania wigilijne, degustację win i specjalistyczne prelekcje.
Źródło: Piastowska Korona.pl – 17.11.2012
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |