Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Bydgoskie kwalifikacje do Kulinarnego Pucharu... | Aktualności hotelarskie z kraju
Bydgoskie kwalifikacje do Kulinarnego Pucharu Polski rozstrzygnięte
|
Comber jagnięcy na X Kulinarnych Potyczkach Kulinarnych (fot. gazeta.pl)
|
Dziesiąte jubileuszowe Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski rozegrane zostały w piątek (23.11.2012) w bydgoskim City Hotelu – poinformował portal Gazeta.pl
Pomysłodawcą i koordynatorem całej imprezy był Dariusz Gwiazda, szef kuchni Hotelu City, a honorowy patronat objął prezydent Bydgoszczy.
W konkursie wzięło udział 16 kucharzy z całej Polski. W stawce rywali zaprezentowali się również przedstawiciele lokali gastronomicznych usytuowanych w hotelach, między innymi: w Hotelu Grand Sal z Wieliczki, Hotelu Zieliński w Szczecinku, Pałacu Kościeszy, Hotelu Leda Spa z Kołobrzegu, Hotelu Słoneczny Młyn z Bydgoszczy, Lisewskiego Dworu, Amber Baltic z Międzyzdrojów, Platinum Palace Residence z Poznania, Hotelu Le Meridien Bristol z Warszawy, Gazdówki Osielsko k/Bydgoszczy, Hotelu Dwór Pan Tadeusz z Osielska i Blue Diamond Hotel & Spa z Nowej Wsi k/Rzeszowa
- Aby wyłonić talenty kulinarne, organizujemy każdego roku zawody. W tym roku zadaniem uczestników było przygotowanie combra z jagnięciny podanego w dowolny sposób. To trudna potrawa, wymaga odpowiedniej temperatury wysmażenia, skomponowania dodatków i dodania ciekawego w smaku sosu – powiedział Dariusz Gwiazda z City Hotel.
Werdyktem jury I miejsce przyznano Jakubowi Walczakowi z Poznania za comber jagnięcy owinięty w purée ziemniaczane z buraczkami i fasolką owiniętą boczkiem, podany razem z kiełbaską jagnięcą z sosem z czerwonego wina.
Źródło: Gazeta.pl – 24.11.2012
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |