Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Gotowanie metodą sous vide już w Płocku

Aktualności hotelarskie z kraju


Gotowanie metodą sous vide już w Płocku


Dodano: 2013-01-22

Drukuj

Wyślij



Łosoś sous vide


Metoda gotowania sous vide polega na długim gotowaniu próżniowo zapakowanych produktów w niskiej temperaturze, poniżej wrzenia. Ta technika przygotowywania jedzenia pozwala zachować w nim witaminy i mikroelementy. Celem metody jest zachowanie naturalnego smaku i jakości żywności.

Naturalne soki są zatrzymywane w produkcie, nie wymaga więc on doprawiania dużą ilością ziół i przypraw. Metoda gotowania sous vide jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowując ich lepszą jakość, walory smakowe, oraz umożliwiając utrzymanie precyzyjnej kontroli nad temperaturą gotowanego produktu. Potrawy gotowane metodą sous vide wprowadziła właśnie do swojego menu Restauracja Książęca w Hotelu HERMAN**** w Płocku, która w październiku 2012 r. odebrała nagrodę dla najlepszej restauracji hotelowej w woj. mazowieckim (wg. Poland 100 Best Restaurants). Przygotowanie tego typu potraw, wymaga odpowiednich urządzeń, które precyzyjnie utrzymują  właściwą temperaturę wody. Zakup urządzenia jest konsekwencją wprowadzania do menu tworzonego przez Szefa Kuchni, Tomasza Wereszczyńskiego, elementów kuchni molekularnej, której celem jest otrzymanie czystych smaków, niekonwencjonalnymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.



Potrawy przyrządzone  metodę gotowania sous  vide, oferowane w Restauracji Książęcej w Hotelu HERMAN****,  to absolutna nowość na lokalnym rynku gastronomicznym (proponowane dania z menu zimowego:  Filet z łososia norweskiego sous vide, obsmażany na brązowym maśle, serwowany na karmelizowanych jabłkach i gruszkach z dodatkiem miodu i zielonego pieprzu oraz kiełkami słonecznika lub Kaczą pierś sous vide na dyniowym risotto ze świeżą rukolą i pomidorkami cherry).

Źródło: Hotel Herman - 22.01.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji