Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Konkurs kulinarny LArt de la cuisine Martell... | Aktualności hotelarskie z kraju
Konkurs kulinarny LArt de la cuisine Martell rozstrzygnięty
|
Zwyciężyła ekipa ze Starych Jabłonek
|
Znamy już zwycięzców XI edycji prestiżowego konkursu kulinarnego L'Art de la cuisine Martell, który odbył się w dniach 1–3 marca 2013 roku w Hotelu Zamek Ryn. Zostali nimi kucharze Hotelu Anders w Starych Jabłonkach – Paulina Sawicka i Łukasz Kawaller.
L'Art de la cuisine Martell zaliczany jest do jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. W konkursie udział biorą dwuosobowe drużyny składające się z młodych adeptów sztuki kulinarnej – najstarsi uczestnicy nie mogą mieć więcej, niż 30 lat.
Zadaniem każdej z drużyn było przygotowanie dań, które najlepiej komponowały się ze smakiem koniaku (sam trunek nie mógł się jednak pojawić w potrawach). W konkursie zaprezentowało się 16 drużyn z najlepszych restauracji w Polsce.
Dania prezentowane były w 4 odsłonach, a na przygotowanie każdego z nich uczestnicy mieli tylko godzinę. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu był kurczak Bjafagel Premium, francuska rasa pochodząca z hodowli ekologicznej Martmar Food and Pleasure w Szwecji.
W skład Jury Konkursowego, które oceniało potrawy, weszli najwybitniejsi szefowie kuchni w Polsce: Jarosław Uściński, Adam Chrząstowski, Paweł Oszczyk, Jarosław Walczyk, Grzegorz Labuda, Andrzej Bałdyga oraz Kurt Scheller.
Potrawy oceniało także Jury Koneserów Smaku i Cognacu, w składzie którego znalazły się znane osobowości, gwiazdy ekranu i estrady: Jean-Jacques Regnault, Andrzej Szumowski, Andrzej Grabarczyk, Tomasz Kozłowicz, Rafał Królikowski, Bogdan Kalus, Jarosław Kowalski i Andrzej Supron. Nagrodę tego jury zdobyli Dominik Ulko i Mateusz Jarosławski, reprezentujący Haston City Hotel z Wrocławia.
Źródło: Feniks Media Group - 4.03.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |