Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Hotel Hanza Pałac w Rulewie gościł uczestników... | Aktualności hotelarskie z kraju
Hotel Hanza Pałac w Rulewie gościł uczestników Potyczek Kulinarnych
|
Hanza Pałac Rulewo (fot. hotele.pl)
|
Były to pierwsze Rulewskie Potyczki Kulinarne, które odbyły się w czterogwiazdkowym hotelu Hanza Pałac w Rulewie w województwie pomorskim, ulokowanym w klasycystycznym pałacu z XIX wieku. Impreza miała miejsce w połowie lutego – donosi portal Poradnik Restauratora.com.pl
W potyczkach wzięło udział sześć drużyn reprezentujących świat kultury, sportu i polityki. Poszczególne ekipy kierowane były przez najlepszych szefów kuchni z regionu. Motywem przewodnim imprezy była reedycja książki "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego z 1915 roku".
Zadania konkursowe nawiązywały bezpośrednio do tej starej książki kucharskiej, bowiem uczestnicy potyczek musieli przygotować potrawy na podstawie przepisów z początków dwudziestego wieku. Potrawy w swoim składzie zawierały głównie wieprzowinę w postaci kotletów , klopsów czy też wereszczak (nazwa kilku potraw kuchni staropolskiej i litewskiej, jak: schab duszony w wywarze buraczanym, zupa na kwasie chlebowym ze słoniną, zupa z kiełbasami, półgęskiem i kaszą, biała kiełbasa bądź młoda słonina w sosie cebulowym).
W jury konkursu zasiedli: Jean Bos, prezes Euro-Toques Polska, Robert Pudlewski - Szef Kuchni Hanza Pałac Rulewo, Jan Krzysztof Ardanowski - V-ce przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Bogusz Leszczyc-Grabianka - Ambasador Regionalny Województwa Kujawsko-Pomorskiego projektu „Smaki Polskie - Wieprzowina - Polska Tradycja" i Marek Szczygielski - przedstawiciel organizatora Festiwalu Smaku w Grucznie.
Zwycięski zespół pod przewodnictwem Jakuba Miciańca. przygotował wereszczakę podaną z kaszą gryczaną, konfiturą z buraków oraz grzanką z chleba razowego z puree cebulowym. Nagrodę ufundował Hotel Hanza. Pałac Hanza w Rulewie, to jeden z najpiękniejszych zespołów pałacowo-ogrodowych w Borach Tucholskich. W pałacu powstał czterogwiazdkowy hotel, dysponujący 24 pokojami w standardzie: apartamenty, pokoje lux oraz pokoje classic, salą konferencyjną, restauracją oraz SPA.
Źródło: Poradnik Restauratora.com.pl – 27.02.2013
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |