Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Konkurs kulinarny dla niewidomych w płockim...

Aktualności hotelarskie z kraju


Konkurs kulinarny dla niewidomych w płockim Hermanie


Dodano: 2013-03-25

Drukuj

Wyślij



Restauracja Książęca w hotelu Herman w Płocku (fot. hotelherman.pl)


Hotel Herman w Płocku był gospodarzem konkursu kulinarnego, w którym rywalizowały drużyny niewidomych. Rywalizacja przebiegała pod hasłem „Cała Polska gotuje. Gotujemy i my!” – relacjonuje portal Gazeta.pl

Konkurs zorganizowany został przez płockie Stowarzyszenie „De Facto”. Do rywalizacji przystąpiło siedem zespołów, reprezentujących następujące miasta: Kętrzyn, Otwock, Kutno, Wrocław (2 zespoły), Gorzów i Poznań.

Konkurujące ze sobą ekipy wybrały do przygotowania swoje ulubione dania. Jak zdradziła jedna z uczestniczek konkursu, niewidomi mają różne sposoby rozpoznawania przypraw - Specyficzne przyprawy, jak kminek, poznaję po zapachu czy smaku. Niektórych, np. chilli, jednak nie chcę próbować podczas gotowania, bo zepsułyby mi smak i potem byłoby trudno skosztować dania. W kuchni używam penfrienda.

Penfriend to uniwersalne urządzenie dla osób z dysfunkcją wzroku, w którym wykorzystuje się wielorazowe naklejki magnetyczne, na które nagrywa się informacje o produkcie, a następnie nakleja na opakowanie zawierające ten produkt, w celu jego przyszłej łatwej identyfikacji.

Zwycięską drużyną została ekipa z Kutna, która przygotowała autorskie danie Teresy Janakowskiej - pierś z kurczaka z mozzarellą.



Centrum Szkoleniowo-Konferencyjne Hotel Herman mieści się w zabytkowej secesyjnej kamienicy, położonej w centrum Płocka, przy ul. Sienkiewicza 30. Obiekt oddalony jest w niewielkiej odległości od Rynku Głównego i zapewnia szybki dostęp do najważniejszych ośrodków kulturalnych w mieście. Do dyspozycji gości oddanych zostało 20 pokoi hotelowych na łącznie 43 miejsca noclegowe, wyposażonych w standardzie 4 gwiazdek. Wnętrza zostały urządzone w stylu butikowym. Zaplecze szkoleniowo-konferencyjne składa się z trzech sal o różnej wielkości i łącznej pojemności do 370 osób. Potrzeby kulinarne gości zapewnia restauracja a la carte – Książęca.


Źródło: Gazeta.pl – 22.03.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji