Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Sezon szparagowy zainaugurowany w Hotelu Rzymski...

Aktualności hotelarskie z kraju


Sezon szparagowy zainaugurowany w Hotelu Rzymski w Poznaniu


Dodano: 2013-05-15

Drukuj

Wyślij



W Hotelu Rzymski królowały dania ze szparagów (fot. gloswielkopolski.pl)


Inicjatorem otwarcia sezonu szparagowego był Polski Związek Producentów Szparaga. Gospodarzem imprezy, którego kucharze przygotowali dania ze szparagami w roli głównej, był Hotel Rzymski w Poznaniu – relacjonuje Głos Wielkopolski

Impreza odbyła się w poniedziałek 13.05.2013 r. Zaproszeni goście mieli okazję dowiedzieć się szeregu przydatnych informacji i ciekawostek o tym warzywie, które doczekało się, chyba jako jedyne w Polsce, oficjalnego otwarcia sezonu.

Szefowie kuchni Hotelu Rzymski, aby poprzeć wiadomości teoretyczne, przykładami praktycznymi, przygotowali na bazie szparaga, między innymi następujące dania: sushi ze szparagami, dorszem, łososiem, szparagi kiszone w czosnku i koprze, szparagi w sosie teriyaki, szparagowe sakiewki z kurkami w śmietanie, a na deser sałatkę ze szparagów, melona, winogron z dodatkiem truskawek, syropu klonowego i redukcji balsamicznej.

Oprócz walorów smakowych szparagi należy jeść choćby ze względu na ich właściwości zdrowotne. - Leczą depresję, pobudzają, działają jak afrodyzjak, mają działanie przeciwrakowe - mówi prof. Mikołaj Knaflewski, jeden z największych znawców szparagów na świecie. - Ich właściwości zdrowotne są ogromne. Jak się okazuje według ostatnich badań przeprowadzonych w Chinach ich jedzenie zapobiega także kacowi.



Hotel Rzymski znajduje się w centrum Poznania w pobliżu Rynku Starego Miasta. Przestronne pokoje w hotelu łączą XIX-wieczną elegancję ze współczesnymi udogodnieniami. Kolorystyka wewnętrzna utrzymana jest w tonacji brązów i beżów, a goście mają do dyspozycji drewniane biurka, kanapy, TV satelitarną i bezpłatny dostęp do Internetu. W hotelu znajdują się dwie sale konferencyjne, bistro Rzymianka, restauracja De Rome z polskim i europejskim menu oraz koktajlbar.


Źródło: Głos Wielkopolski – 13.05.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji