Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Australia kontra Polska – zwycięstwo dobrej...

Aktualności hotelarskie z kraju


Australia kontra Polska – zwycięstwo dobrej kuchni na najwyższym poziomie


Dodano: 2013-06-03

Drukuj

Wyślij


Do potyczki na kulinaria doszło w majowe sobotnie popołudnie podczas Wieczoru Australijskiego w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach należącym do Klastra Marek Turystycznych Polski Wschodniej. Po przeciwnych stronach tego samego stołu stanęli: Karol Okrasa (zaprawiony w bojach reprezentant Polski) oraz Veronica Zahra (niepokonana reprezentantka Australii). Walki na noże jednak nie było – była za to mazurska regionalna kuchnia oraz tradycyjne australijskie dania. To one zawalczyły o serca Gości Hotelu Anders. Starcie zakończyło się zwycięstwem dobrej kuchni na najwyższym, światowym poziomie.

Podczas kolacji w Starych Jabłonkach Goście mieli okazję spróbować tradycyjnej kuchni australijskiej z mięsem kangura na czele oraz regionalnych dań mazurskich. Serwowanym potrawom towarzyszyły wyraziste w smaku i kuszące aromatem wina marki Jacob’s Creek, specjalnie sprowadzone na wieczór prosto z Australii. Wino Jacob’s Creek eksportowane jest do blisko 60 krajów na świecie, a w ciągu ostatnich trzech lat zdobyło ponad 800 medali za jakość. Od 2006 roku Jacob's Creek jest oficjalnym sponsorem prestiżowego turnieju tenisowego Australian Open.



W menu Australian Wine&Food Day królowały: Kangur z Sałatą z pieczonych Buraków i sosem Rozmarynowym (kuchnia australijska) oraz Sarna z dojrzałą Słoniną podawany z młodą Kapustą i Pieczonymi Gruszkami (kuchnia mazurska). Wieczór był swoistą kulinarną podróżą z zielonych, pełnych jezior i lasów Mazur do słonecznej Australii – krainy kangurów i kilometrowych plaż.

Kolację Australian Wine&Food Day w Starych Jabłonkach poprowadzili: Veronica Zahra – szefowa kuchni w Orlando Wines, Karol Okrasa – osobowość polskiej gastronomii, której nie trzeba przedstawiać oraz Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach.

Podziękowania dla firmy Pernod Ricard Polska, dystrybutorowi wina Jacob’s Creek, za pomoc w przygotowaniu wieczoru.

Australian Wine&Food Day

MENU

Przekąska
Małże Świętego Jakuba w sosie Homarowym z glazurowaną Cykorią i Jabłkiem
Pierwsze danie
Mazurski Sandacz obwędzany w dymie jabłoni z młodą marchewką i szparagami z sosem szczawiowym
Zupa
Krem z młodego Selera z Mlekiem Kokosowym
Pierwsze danie główne
Kangur z Sałatą z pieczonych Buraków i sosem Rozmarynowym
Drugie danie główne
Sarna z dojrzałą Słoniną podawany z młodą Kapustą i Pieczonymi Gruszkami
Deser
Mus Czekoladowy z Konfiturą z Czarnej Porzeczki i Pieprzu


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji