Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Moda na niedzielny brunch powoli wkracza do...

Aktualności hotelarskie z kraju


Moda na niedzielny brunch powoli wkracza do Trójmiasta


Dodano: 2013-06-26

Drukuj

Wyślij



Brunch w hotelu Haffner w Sopocie (fot. konferencje.pl)


Brunch – to nazwa powstała z połączenia dwóch angielskich słów breakfast i lunch – oznaczający z reguły tzw. szwedzki stół, serwowany w niedziele w restauracjach. O ile na Zachodzie jest to instytucja funkcjonująca niemal w każdej restauracji, to w Polsce w dalszym ciągu jest to nowość, na którą mogą liczyć klienci niewielu wybranych lokali – relacjonuje portal Trójmiasto.pl

Kolejną różnicą między brunchem w Polsce, a tym serwowanym za zachodnią granicą naszego kraju, jest cena. Tam, jest to usługa powszechna dostępna dla większości klientów, podczas gdy u nas mogą sobie na nią pozwolić goście o nieco zasobniejszym portfelu.

Brunch spotyka się w Trójmieście w ekskluzywnych hotelach, jak np. gdańska Hanza, sopockie Sheraton i Haffner, czy restauracja Malinowy Ogród (niedzielny bufet). Za niedzielny brunch trzeba zapłacić od 58 zł (Hanza) do 130 zł (Sheraton). Ceny zbliżone do tych obowiązujących np. w Berlinie (około 10 euro) oferuje natomiast gdyńska restauracja Polonia, w której szwedzki stół kosztuje zaledwie 35 zł.

- Brunch to dla nas możliwość zaprezentowania możliwości naszej restauracji - mówi Daniel Chrzanowski, szef kuchni restauracji Kokieteria przy Hotelu Hanza. - Nasza oferta skierowana jest przede wszystkim do mieszkańców Trójmiasta. Często podczas brunchów organizowane są spotkania urodzinowe, imieninowe, a także imprezy okolicznościowe, jak np. komunie.



Grupą z pewnością zachwyconą z oferty brunchów są dzieci, które mogą liczyć na smakowite desery. - Dzieci są u nas mile widziane - mówi Katarzyna Główka, specjalista ds. marketingu i PR w Sheratonie. - Chcemy, żeby nasz niedzielny brunch był dla mieszkańców Trójmiasta miejscem rodzinnych biesiad. Dlatego przez cały rok mamy dla nich otwarty Kids Club, w którym organizowane są gry i zabawy dla najmłodszych.

Niestety większość mniejszych restauracji, które wprowadzały brunche do swej oferty, musiały po pewnym czasie się z nich wycofać z powodu niewielkiego zainteresowania klientów. Złożyły się na to prawdopodobnie dwa powody: ekonomiczny i braku przyzwyczajenia do spożywania posiłków w restauracjach w ogóle.


Źródło: Trójmiasto.pl – 19.06.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji