Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Smakołyki doprawione górskim powietrzem

Aktualności hotelarskie z kraju


Smakołyki doprawione górskim powietrzem


Dodano: 2013-07-22

Drukuj

Wyślij


Regionalne produkty, dolnośląskie tradycje, świeżość górskich ziół – rzeczy na pozór zwykłe, które w połączeniu z pasją do gotowania tworzą niepowtarzalne potrawy. I to właśnie kuchnia, oprócz designu wzbogaconego folklorystycznymi elementami, jest największym atutem Cristal Resort Szklarska Poręba, a rządzi w niej niepodzielnie Michał Miernik – szef kuchni zakochany w górach.

„W Cristal Resort Szklarska Poręba pojawiłem się niespodziewanie. Kiedy tylko dowiedziałem się, że jest tam możliwość pracy już byłem spakowany i gotowy do drogi. W trasie powstało tymczasowe menu i lista niezbędnych produktów. Następnego dnia byłem już na miejscu, poznałem kucharzy i z marszu zacząłem gotować. Otwarcie restauracji jest szczególnym momentem, wymaga pełnego zaangażowania całego zespołu. I jak to w górach zimą pada śnieg i nigdy nie jest się pewnym czy rano zostaną dostarczone świeże produkty, więc obfitym opadom zawdzięczam wiele nieprzespanych nocy! Chociaż z pewnością cieszyli się z nich nasi Gości.” – mówi Michał Miernik, szef kuchni restauracji.



Kuchnia województwa dolnośląskiego to swoisty europejski miks kulinarny, ale szczególnie widać tu wpływy kuchni niemieckiej. W letnim menu Cristal Resort Szklarska Poręba znajdują się tradycyjne potrawy w nowej odsłonie, m.in. „Śląskie niebo”, czyli Kasseler z młodą kapustą zasmażaną, sosem z jabłecznika trzebnickiego (cydru) i rozmarynowe kluski śląskie. Drugim klasykiem jest Keselica, czyli gęsta polewka, gotowana na gęsi z borowikami i młodymi ziemniakami obsmażonymi z koperkiem na gęsim smalcu.

Wśród deserów amatorzy słodkości znajdą rabarbarowy Crème brûlée i apfelstrudel z waniliowym parfait własnego wyrobu – idealne na górskie upały. A na śniadaniach ogromnym powodzeniem cieszą się jedwabiste konfitury – oczywiście homemade.

W mojej kuchni nie znajdziecie niemieckiego drobiu, polędwicy argentyńskiej czy dziczyzny z Nowej Zelandii. Wszystkie produkty są nasze, polskie – ze smakiem! Choć przyznam szczerze, że francuskie foie gras nie ma sobie równych, to w Cristal Resort Szklarska Poręba trzymam się swojego kulinarnego patriotyzmu”. – zapewnia szef kuchni.

Źródło: Zdrojowa Invest - 19.07.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji