Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Kolejne zwycięstwo Rafała Nawrota, barmana Sky...

Aktualności hotelarskie z kraju


Kolejne zwycięstwo Rafała Nawrota, barmana Sky Baru z Qubus Hotel Prestige Katowice


Dodano: 2013-08-01

Drukuj

Wyślij



Rafał Nawrot z Qubus Hotel Prestige Katowice laureatem międzynarodowego konkursu


22 lipca w malowniczym Klagenfurcie odbył się prestiżowy konkurs International Wörthersee Cocktail Cup 2013. Zawody co roku organizowane są przez jednego z najbardziej utytułowanych i poważanych barmanów w świecie - Mario Hofferera. W finale rywalizowało ze sobą 16 krajów wyłonionych we wcześniejszych eliminacjach i były to Niemcy, Meksyk, Wielka Brytania, Estonia, Włochy, Słowenia, Czechy, Szwajcaria, Chorwacja, Polska, Grecja, Luksemburg, Dania, Węgry, Austria i Chiny.

Każdy kraj reprezentowało kilku zawodników. Przedstawicielem Polski był m.in. Rafał Nawrot, barman pracujący na co dzień w ekskluzywnym Sky Barze w Qubus Hotel Prestige Katowice.

- Wszyscy uczestnicy zostali podzieleni na 4 grupy. Ja zakwalifikowałem się do zespołu Bacardi-Martini. Oznaczało to, że muszę przygotować koktajl bazujący na produktach tej właśnie firmy. Moja kreacja „Rise and Fall” zajęła wysokie 3 miejsce w tej grupie. Tworząc ten koktajl inspirowałem się uczuciami towarzyszącymi współzawodnictwu, porażką i zwycięstwem. Zgodnie z tym mója propozycja nawiązywała smakiem do tych uczuć. Słodkie zwycięstwo, to u mnie wanilia i rodzynki. Dodałem też brzoskwinię, bo podobno jest ona najbardziej akceptowalnym smakiem i aromatem na świecie, tak samo jak zwycięstwo jest akceptowane przez wszystkich ludzi. Uczucia związane z porażką idealnie oddaje moim zdaniem gorycz bittersa i wytrawność wermoutha, a smak rywalizacji idealnie odzwierciedla pikanteria „spicy mango” – mówi Rafał Nawrot, barman Qubus Hotel Prestige Katowice.



Podczas konkursu szkło i dekoracje były dowolne. Dozwolony był również tzw. food pairing, czyli propozycja podania jedzenia do danego koktajlu.

Rafał Nawrot już po raz kolejny zdobywa wysokie miejsce w konkursie barmańskim. Niedawno znalazł się w pierwszej 19 najlepszych barmanów świata w corocznych zawodach Bacardi Legacy Cocktail Competition. Na co dzień Pan Rafał pracuje w oryginalnym Sky Barze mieszczącym się w centrum Katowic na 27 piętrze budynku Altus.


Źródło: Qubus Hotel Management – 30.07.2013


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji